Komkommerkolder

Niet de komkommer is griezelig, maar het onvermogen van autoriteiten om de bacteriebesmetting in te perken.

Spaanse komkommers hebben hoogstwaarschijnlijk onterecht een week lang de schuld gekregen van de dodelijke EHEC-bacterie die in Duitsland huishield. De verdachte komkommers bevatten weliswaar bacteriën van die soort, maar die blijken bij nader inzien dan toch weer niet van de stam die inmiddels meer dan tien mensen het leven heeft gekost en tientallen anderen doodziek maakte. Voor de Spaanse producenten, die steeds hun onschuld hebben volgehouden, zou dat nog een opluchting kunnen heten, als de analyses van het Hamburgse lab tenminste standhouden. Maar voor de consument is het nieuwe komkommernieuws zo mogelijk nog verwarrender dan het eerdere vermoeden dat die Gurke wel de schuldige was.


Dat dezelfde consument, binnen en buiten Duitsland, het zekere voor het onzekere koos en geen enkele komkommer meer wenste, is begrijpelijk. De autoriteiten wezen weliswaar snel naar de Spaanse groenten, maar tegelijk bleef de absolute zekerheid over de schuldvraag uit. Men leek niet bij machte de crisis in te dammen. Er bleven zieken bijkomen, en zelfs sterfgevallen, zonder dat bekend was of het om nieuwe of oude gevallen ging.


Dat onvermogen tot helderheid is waarschijnlijk een goede afspiegeling van de ondoorzichtigheid van de vrije markt voor groente en fruit in Europa en intern in de lidstaten. En dat is meteen ook de reden waarom een paar verdachte Spaanse komkommers binnen een week kunnen leiden tot een totale crisis in de groententeelt. In Nederland ligt niet alleen de export naar Duitsland inmiddels nagenoeg stil, maar lijken ook de binnenlandse consumenten geen risico's te willen nemen.


Komkommers mijden is waarschijnlijk vooral hysterische onzin, zeker als gebruikers hun groente voor consumptie wassen en schillen, zoals altijd al raadzaam was. Maar de schrikreactie geeft ook het onbehagen weer van een consument die geen idee heeft waar zijn eten eigenlijk vandaan komt. Dat autoriteiten dat niet lijken te weten, is eigenlijk een grotere schrik waard.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden