Komkommerhandel wint geding om veilingklok The Greenery leidt nederlaag in rechtszaak

Het veilingconcern The Greenery mag niet zomaar het complete aanbod van industriekomkommers monopoliseren. De Haagse rechter heeft in kort geding bepaald dat de komkommers tot het einde van het seizoen voor een belangrijk deel weer ouderwets moeten worden geveild....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het kort geding was aangespannen door de organisatie van groothandelaren in groente en fruit, de VGT, die The Greenery beschuldigde van machtsmisbruik. De veiling zou samen met veertien grote handelsbedrijven waarmee The Greenery nauwe contacten onderhoudt en die worden aangeduid als de Goede Vrienden, de handel in komkommers volledig in zijn greep hebben genomen. Er kwamen daardoor minder komkommers voor de veilingklok, en die er al kwamen werden kunstmatig duur gehouden doordat de Goede Vrienden de groente opkochten.

De zogenaamde industriekomkommers, die vooral worden verwerkt tot salades en dergelijke, werden zelfs helemaal niet meer via de klok verhandeld. The Greenery verkoopt deze alleen nog via het bevriende handelshuis Wagenaar. Andere handelaren werden verwezen naar Wagenaar, die op zijn beurt informatie eiste over de uiteindelijke afnemers. Handelaren klaagden dat Wagenaar op die manier hun handel inpikte.

De president van de Haagse rechtbank, mr A. van Delden, bepaalde gisteren dat industriekomkommers en zogenaamde 'herveil-komkommers' (doorgedraaid voor de versmarkt en vervolgens opnieuw aangeboden voor de industrie) weer gewoon voor de veilingklok moeten komen. The Greenery wordt nog wel de ruimte gelaten om een deel van de komkommers op een andere 'transparante' wijze op de markt te brengen.

Secretaris B. Zuijerveld van de VGT is erg tevreden over de uitspraak. 'We hebben op alle punten gelijk gekregen.' Niet dat dat hem verbaasde: 'We hebben drie jaar geleden al een soortgelijke procedure gevoerd tegen de voorloper van The Greenery. Die hebben we ook gewonnen.' Het ging Zuijerveld en zijn VGT niet alleen om de komkommers. 'Er waren al geluiden in de markt dat er een soortgelijke constructie in de maak was voor paprika's.' En natuurlijk was er de angst dat ook de handel in andere producten aldus zou worden dichtgetimmerd.

De woordvoerder van The Greenery zegt teleurgesteld te zijn. 'Maar dit heeft geen gevolgen voor ons commerciële beleid. Waar gaat het nu om? Er komt jaarlijks 500 duizend ton komkommer op de markt en daarvan is maar 30 duizend ton industriekomkommer', relativeert hij de reikwijdte van de uitspraak. Maar The Greenery overweegt wel beroep tegen de uitspraak aan te tekenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden