Komkommer toch niet de ziekmaker

Het was niet de komkommer. De Duitse autoriteiten die de ernstige uitbraak van ziekmakende EHEC-bacteriën moeten bestrijden, brachten dinsdag naar buiten dat twee verdachte Spaanse komkommers zijn vrijgesproken. Het aantal doden door de EHEC-besmetting is opgelopen tot zestien; een Zweedse patiënte bezweek aan de ziekte.

GERARD REIJN

AMSTERDAM - Hoe de verwarring heeft kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk. Op vrijdag stelden de Hamburgse gezondheidsautoriteiten dat de ziekmakende bacterie was gevonden op komkommers uit Spanje, waarvan er één wellicht via Nederland zou zijn gekomen. Dinsdag maakte minister Cornelia Prüfer-Storcks, in de stadsstaat Hamburg verantwoordelijk voor de gezondheidsdienst, bekend dat er weliswaar EHEC-bacteriën op de Spaanse komkommers waren aangetoond, maar van een ander type dan die de epidemie in Hamburg en omstreken veroorzaakt.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw zit het iets anders in elkaar. Van twee komkommers is bekend dat ze niet meer verdacht zijn, twee andere zijn nog in analyse.

Het Duitse geklungel heeft producenten en handel in Duitsland, Nederland en Spanje in verbijstering achtergelaten. De Spaanse handelsonderneming in biologische komkommers Frunet, die door Prüfer-Storcks was beschuldigd de bron van de besmetting te zijn, heeft nog geen enkel officieel document gezien.

De Hamburgse onderzoekers wisten eerder te melden dat één van de verdachte komkommers via Nederland was gekomen, maar de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit concludeerde dat er geen spoor van te vinden is. Dinsdag meldde de nVWA opnieuw: geen spoor van de bacterie in 168 monsters.

De Europese markt voor groenten is geheel van slag. Duitse consumenten durven geen komkommers, tomaten en sla te eten, en worden er zelfs voor gewaarschuwd door de autoriteiten. Tuinders in Duitsland ploegden daarop hun waardeloos geworden oogsten onder. Minister Schippers van Volksgezondheid weigerde dinsdag om een eet-geen-komkommer-advies te geven. 'Waarop zou ik dat moeten baseren?', vroeg ze zich in de Tweede Kamer af.

De Oostenrijkse autoriteiten lieten in 33 supermarkten Spaanse groenten uit de handel halen. Italiaanse carabinieri speuren naar verdachte partijen uit Spanje, Nederland en Denemarken.

De Spaanse minister voor Europese Zaken Diego Lopez Garrido ontkent dat zijn land de bron is van de EHEC-bacterie. 'Er is geen bewijs, en daarom zullen we eisen dat wie Spanje beschuldigt daarvan rekenschap aflegt.' Zijn ambtgenoot van volksgezondheid Leire Pajin verweet Duitsland dat het 'zonder bewijs onrust schept en de belangen van groentetelers schaadt'.

----------------------------

Commentaar pagina 28

Sylvia Witteman Pagina V5

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden