Komische monoloog mag wel wat losser

Nilgün Yerli..

Merijn Henfling

haarlem Sommige cabaretiers hebben de lach aan hun kont hangen. Nilgün Yerli heeft dat niet. Wel heeft de cabaretière een warme en open uitstraling die goed werkt op het podium. Ze weet het publiek voor zich in te nemen, maar de lach komt niet van nature: ze moet er hard voor werken.

Met De adem van Eva maakt ze haar rentree in de Nederlandse theaters na een verblijf van drie jaar in Turkije. Tegen die achtergrond vertelt ze over identiteit en migratie, door middel van persoonlijke verhalen en parabelen.

Geïnspireerd door de dagboeken van Mark Twain bespreekt ze de verschillen tussen mannen en vrouwen, liefde, vriendschap, familie, seks, geboorte en de dood. Ze hangt de universele thema’s van Adam en Eva die zich in het paradijs proberen te redden, op aan haar eigen leven. Die koppeling pakt goed uit: wat ze vertelt over haar familie is ontroerend en de verhalen over haar liefdesleven zijn bij vlagen hilarisch.

Maar zoals gezegd: ze moet hard voor werken de lach. Met haar keurige, bijna koninklijk bekakte stem vertelt ze haar doordachte geschiedenissen. De hele avond zien we vooral een theatermaker die een komische monoloog heeft ingestudeerd. Adequaat, maar erg weloverwogen.

Toevallig is Yerli jarig op de premièreavond, deze 11de van de 11de. Op verzoek van haar pianist wordt ze na het slotapplaus toegezongen door haar publiek, met lampionnen. Zichtbaar verrast en ontroerd vertelt Yerli over haar eerste verjaardagspartijtje in het nieuwe vaderland. Kinderen kwamen wel aan de deur, maar ze vroegen niet om haar, maar om snoep: het was immers Sint Maarten.

Yerli komt voor het eerst van de avond los van de ingestudeerde tekst – haar ogen gaan glinsteren. Je zou willen dat deze verstandige dame altijd zo spontaan en los is als in deze laatste minuten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden