'Komisch huppelde hij weer achter de stoet aan'

GUUS VAN WAVEREN

HILVERSUM - De amateurfotograaf Karel Bönnekamp verdient alle lof (Uitgelicht, 13 oktober). Vooral de foto van de tram in de Wijttenbachstraat met opgepakte joden kwam bij mij hard aan. Ik was toen tien jaar oud en woonde dicht bij de plek waar die foto gemaakt werd om de hoek in de Dapperstraat.

We hadden vanuit onze woning uitzicht op het kruispunt Wijttenbachstraat/Dapperstraat en hebben vaak joden weggevoerd zien worden vanuit de Hollandsche Schouwburg naar het achter ons huis gelegen Muiderpoortstation. Meestal per tram, maar ook wel te voet. Ter herinnering schreef ik vijftien jaar geleden een verhalenbundel voor mijn nu 21-jarige kleindochter. Een fragment uit 'Geintje' dat in 1943 speelt: 'Op zekere dag is het weer zo ver. Een eindeloze rij met pakken en koffers sjouwende joden passeert het kruispunt. Grüne Polizei loopt er met het geweer in de aanslag naast. Mijn moeder en ik kijken uit het raam toe.

'Aan het eind van de stoet loopt een jong gezin, de vader een zware koffer in de ene, een lichte in de andere hand. Midden op het kruispunt stopt hij, zet de koffers op straat, keert zich om, pakt de koffers weer op en loopt met grote stappen van de stoet weg. De twee Grünen achter de stoet heffen meteen dreigend hun geweren. Lachend keert de man zich om en holt komisch huppelend weer achter de stoet aan. Zijn kinderen moesten er om lachen. Ik keek naar mijn moeder. Ze stond huilend achter de gordijnen.'

Uw ongemakkelijke vraag is: waarom zijn de mensen nu wel aangedaan? Ik heb in ieder geval één mens gezien die toen wèl aangedaan was.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden