Komiek 'leider extreemrechts'

Dieudonné nodigt holocaustontkenner uit op podium...

Van onze correspondent Arie-Jan Korteweg

PARIJS De Franse komiek Dieudonné krijgt na lang zeuren zijn zin: justitie begint een nieuw onderzoek tegen hem wegens antisemitisme.

Directe aanleiding is zijn laatste show. Afgelopen weekeinde nodigde hij de Franse holocaustontkenner Robert Faurisson op het podium uit. Een als Joodse gedeporteerde verklede figurant reikte hem de prijs voor ‘vermijdbaarheid en onbeschaamdheid’ uit.

Zes jaar geleden nog gold de zwarte provocateur, die voluit Dieudonné M’Bala M’Bala heet, als de ster van de linkse intelligentsia in Frankrijk; met zijn bijtende humor en talent voor slapstick kon hij zo ergens halverwege Lenny Bruce en Ali G. worden gesitueerd.

Dat was snel over toen hij fel begon uit te halen naar de Joden en de Shoah. Al in 2004 werd hij veroordeeld omdat hij had beweerd dat de Joden fortuin hadden gemaakt over de ruggen van zwarten. Een jaar later betitelde hij de holocaust als herdenkings-pornografie.

In 2006 besloot hij gemene zaak te maken met Jean-Marie Le Pen, de voorman van het extreemrechtse Front National, die hij steunde bij zijn campagne voor het presidentschap. In ruil daarvoor stond diens vrouw Dieudonné bij toen hij actie voerde voor meer rechten voor de Pygmeeën. Afgelopen zomer haalde Dieudionné de media toen hij zijn dochtertje in Bordeaux liet dopen door de conservatief-katholieke priester Philippe Laguérie, met Le Pen als peetvader.

De top van het Front National behoorde tot de vijfduizend aanwezigen in zaal Zenith in Parijs, waar Dieudonné zijn voorstelling lanceerde. Ze zagen hoe hij aan het eind van zijn programma J’ai fait l’con – ik heb de idioot uitgehangen – onder applaus Faurisson op het podium haalde. ‘Dat ik hem de hand druk is al een schandaal’, zei de komiek: ‘Morgen barst het debat los.’

Faurisson, een voormalige hoogleraar talen aan de universiteit van Lyon, is persona non grata in Frankrijk. Het is hem verboden de Jodenvervolging voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in het openbaar in twijfel te trekken. Er loopt een onderzoek naar hem omdat hij de holocaust als staatsgodsdienst heeft betiteld.

Dieudonné zegt het niet in alles met Faurisson eens te zijn, maar vindt dat hier ‘de vrijheid van meningsuiting in het geding is’. Le Pen sprak na afloop van de voorstelling over een ‘grappige vermenging van stijlen’.

Christine Albanel, de Franse minister van Cultuur, noemde het optreden een ‘provocatie die opnieuw de herinneringen pijnigt’. De unie van Joodse studenten in Frankrijk constateert dat ‘extreemrechts er met Dieudonné een nieuwe leider bij heeft’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden