Update

'Komende uren bepalend voor toekomst van Cyprus'

Nog altijd is er geen duidelijkheid over reddingsplan B, dat Cyprus moet behoeden voor een failissement. Vanmiddag vergadert het parlement over nieuwe voorstellen. Een woordvoerder van de Cypriotische regering zei dat 'de komende uren bepalend zullen zijn' voor de toekomst van het land.

Redactie
Demonstranten en politie staan vrijdag tegenover elkaar voor het parlementsgebouw op Cyprus. Beeld REUTERS
Demonstranten en politie staan vrijdag tegenover elkaar voor het parlementsgebouw op Cyprus.Beeld REUTERS

Eerder vandaag werd bekend dat Rusland de gesprekken met Cyprus over eventuele financiële steun heeft gestopt. De onderhandelingen zijn mislukt, zei de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov vrijdag. Zijn Cypriotische collega Sarris vertrok vanochtend zonder resultaat uit Moskou. De Russische premier Medvedev zei dat de deur naar Cyprus nog niet dichtgegooid is, maar dat het aan de EU is om een oplossing te vinden.

Het noodplan, waarover vandaag gestemd moet worden, zou voorzien in de oprichting van een solidariteitsfonds. Dat moet gevuld worden door pensioenfondsen, andere investeerders en de kerken. De Cyrpiotische politieke partijen werden het over dat fonds al eerder eens. Ook wordt grote spaarders en aandeelhouders gevraagd te betalen en gaat de tweede bank op het eiland failliet vanwege te weinig reserves.

De grootste bank van het eiland, Bank of Cyprus, riep in een verklaring de regering op snel een deal te sluiten met de eurogroep. Volgens de bank zouden rekeninghouders met meer dan 100 duizend euro op hun rekening extra belast kunnen worden. Volgens persbureau Bloomberg zou de eurogroep dit ook willen. De twee grootste banken zouden dan gesplitst worden in een 'goede' en 'slechte' tak. Rekeningen met meer dan een ton zouden tot de slechte tak gaan behoren en worden bevroren.

De Europese Centrale Bank (ECB) dreigde gisteren de geldkraan voor Cyprus dicht te draaien als er voor maandag geen oplossing voor de problemen wordt gevonden.

Trojka
Mochten de parlementariërs tot een akkoord komen, dat is nog niet zeker of de eurogroep en de trojka het ook zullen accepteren. De regering van Cyprus zou al dagen geen contact meer hebben gezocht met de zogenoemde trojka (EU, ECB en IMF) die bereid is het land financieel te steunen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ergert zich daar groen en geel aan, aldus Duitse parlementariërs. Merkel vertrouwde de volksvertegenwoordigers tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren toe dat zij de houding van Cyprus onaanvaardbaar vindt.

Geen interesse
De Russische minister Siloeanov maakte vanochtend duidelijk dat Rusland geen interesse heeft in de voorstellen van Cyprus. De eilandstaat probeerde Rusland onder meer zover te krijgen een bestaande lening van 2,5 miljard euro te verlengen en hoopte op Russische investeringen in grondstoffen en banken.

Cyprus dacht met hulp uit Rusland te kunnen voldoen aan de eisen die de eurolanden stellen aan financiële steun. De eurolanden eisen dat Cyprus circa 5,8 miljard euro bijdraagt aan de reddingsoperatie, waarbij zij 10 miljard euro aan noodkredieten aan de eilandstaat ter beschikking zouden stellen. Nadat de belasting op spaartegoeden die voor deze bijdrage moest zorgen eerder deze week van tafel werd geveegd, moest Cyprus op zoek naar andere manieren om het geld bijeen te krijgen.

Druk
In een interview met de Griekse krant Ta Nea voerde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble vrijdag de druk op Cyprus op. Volgens Schauble kan de crisis op het eiland niet opgelost worden door Europese belastingbetalers. De eurozone wil helpen, maar dan moet de Cypriotische regering wel het bankenprobleem oplossen. Ook moet de financiële sector bijdragen aan een oplossing, aldus Schauble.

Geldautomaten van de Bank of Cyprus in Athene. Beeld AFP
Geldautomaten van de Bank of Cyprus in Athene.Beeld AFP
De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris donderdagavond in Moskou. Beeld reuters
De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris donderdagavond in Moskou.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden