NIEUWS

Komende twee weken worden een miljoen vaccinaties gezet, Kuipers wil tweede prik uitstellen

De komende twee weken moeten er in Nederland een miljoen vaccinaties worden gezet. Volgens een woordvoerder van minister De Jonge gaat het deze week (tot en met zondag) om ruim 400 duizend vaccinaties, en de week erop ‘minimaal 600 duizend’.

Een vrouw in Leiden wordt gevaccineerd door een vrijwilliger van het Rode Kruis. Beeld Arie Kievit
Een vrouw in Leiden wordt gevaccineerd door een vrijwilliger van het Rode Kruis.Beeld Arie Kievit

Daarmee moet het mogelijk zijn om op of rond 1 april aan de driemiljoenste vaccinatie toe te komen. Nu staat Nederland nog op 2.1 miljoen prikken, verdeeld over ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Ernst Kuipers, voorzitter van het landelijk netwerk acute zorg, riep vandaag op alles op alles te zetten om zo snel mogelijk te vaccineren. Mensen, zeker in de kwetsbare leeftijdsgroepen, moeten volgens hem belangrijk in elk geval een eerste prik hebben gekregen, zodat ze een vorm van bescherming hebben.

Wat Kuipers betreft kan het dan nodig zijn dat mensen langer moeten wachten op de tweede prik, zodat die doses kunnen worden gebruikt om anderen een eerste inenting te geven. ‘Je moet doorvaccineren. Vaccinatie is de weg om hiervan af te komen en de aantallen naar beneden te zien gaan. We hebben een voorraad van ongeveer twee weken. Het moet mogelijk zijn die te verkleinen. Dat gaat echt helpen.’

Grens bereiken

Nederland heeft sinds begin januari ongeveer 1,5 miljoen mensen gevaccineerd. Kuipers wil dat Nederland zo snel mogelijk de grens van 5 miljoen gevaccineerden bereikt. Dan is ongeveer 30 procent van de Nederlanders ingeënt. ‘Dat zou overeenkomen met alle 60-plussers en een deel van de 50- tot 55-jarigen. Dat is de groep die de grootste kans heeft dat ze bij ziekte een ziekenhuisopname nodig hebben.’

Kuipers wees op het Verenigd Koninkrijk. Volgens de ziekenhuisbaas daalde het aantal ziekenhuisopnames daar met zo’n 85 - 90 procent toen de kwetsbaarste 30 procent van de bevolking was ingeënt. Kuipers vindt daarom dat alle vaccins die nu nog in de vriezer liggen, zo snel mogelijk moeten worden ingezet.

De ziekenhuisbezetting nam vandaag weer toe, tot 2.193, het hoogste aantal sinds begin februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden