Komen je billen onder een urinoir uit? Vrouwen in het hele land nemen de proef op de som

Als protest tegen een uitspraak van de rechter over een wildplassende vrouw vindt zaterdag de eerste landelijke urinoirplasdag van Nederland plaats. De vrouw vocht de wildplasboete aan omdat ze aandacht wilde vragen voor het tekort aan openbare vrouwenwc's.

Amsterdams urinoir aan het Oude Kerkplein.Beeld ANP

De rechter stelde dat vrouwen ook in een urinoir voor mannen kunnen plassen. 'Ik roep alle vrouwen in Nederland op om bij een urinoir in hun woonplaats een foto te maken waarop ze laten zien dat dit onmogelijk is', aldus organisator Cathelijne Hornstra (46). 'Plassen in een mannenurinoir is niet schoon, niet netjes, onveilig en onwaardig.' Ze gaat deze foto's bundelen en aanbieden aan de rechter, de gemeente Amsterdam en minister Jet Bussemaker van Emancipatie.

Waarom heb je dit evenement georganiseerd?

'Het is begonnen als geintje, omdat ik een beetje boos was na de uitspraak van de rechter die zei dat vrouwen ook in een urinoir voor mannen kunnen plassen. Dat kan dus echt niet. Een kerel hoeft zo'n ding niet aan te raken, maar als vrouw is dat haast onvermijdelijk. En als je op je hurken gaat zitten in een plaskrul, steekt je blote kont eronderuit. Een vrouw vertelde me zelfs dat ze dat had geprobeerd en toen een boete kreeg voor onzedelijk gedrag. Ook is een vrouw aangerand toen ze in een urinoir ging plassen. Plassen in een mannenurinoir is niet schoon, niet netjes, onveilig en onwaardig.

Het onderliggende probleem dat ik wil aanpakken, is de scheve verhouding tussen het aantal mannen- en vrouwenwc's. In de Amsterdamse binnenstad zijn 35 plaskrullen voor mannen. In het weekend rijden ze nog eens 40 plaskruizen de uitgaansgebieden in. Voor vrouwen zijn er twee of drie plekken. Dat klopt niet.'

Organisator Cathelijne Hornstra.

Wat gaat er precies gebeuren?

'Ik roep alle vrouwen in Nederland op om bij een urinoir in hun woonplaats een foto te maken waarop ze laten zien dat het onmogelijk is om in een urinoir voor mannen te plassen. Dat kan overal in Nederland, het moet geen Amsterdams feestje worden. Die foto's wil ik bundelen en aanbieden aan de rechter, de gemeente Amsterdam en minister Jet Bussemaker van Emancipatie. Ik wil officieel laten zien dat plassen in een urinoir grote onzin is.'

Had je verwacht dat je evenement zo populair zou worden?

'Ik had er nooit op gerekend dat het evenement zo groot zou worden. Het begon met het Facebookevenement 'Urinoirplassen voor vrouwen'. In eerste instantie was het de bedoeling om een tocht door de binnenstad van Amsterdam te maken naar een urinoir of plaskrul. Ik dacht dat er twintig of misschien veertig vrouwen zouden komen. Maar dat werden er duizend, en nog eens achtduizend staan op 'geïnteresseerd'. Het Leidseplein, waar ons protest eerst zou plaatsvinden, is niet geschikt voor zo'n mensenmassa. Het zou raar zijn als ik aandacht vraag voor voldoende en veilige plasgelegenheden en dat zelf dan niet op een veilige manier organiseer. Daarom heb ik het evenement geannuleerd en ben ik op zoek gegaan naar een betere manier om dit probleem op de kaart te zetten.'

Hoe erg is het dat er weinig openbare vrouwenwc's zijn en kan er iets aan gedaan worden? Lees het hier:

De uitspraak over de wildplassende Geerte Piening heeft veel aandacht getrokken. Vrouwen pikken het niet meer - en terecht, volgens dit commentaar.

Waarom zijn er eigenlijk zo weinig urinoirs voor vrouwen en gaat er binnenkort wat aan gedaan worden? Vijf vragen over openbare wc's voor vrouwen.

'Als vrouw kun je ook in een urinoir plassen', besloot de Amsterdamse kantonrechter. 'Het is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.' Lees hier het vonnis van afgelopen maandag terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden