Komen er meer migranten dan ooit van Afrika naar Italië?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: meer migranten dan ooit komen van Afrika naar Italië.

Het asielzoekerscentrum in Salina-Grande, Sicilië. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

En wéér een vluchtelingenrecord verbroken. Tenminste, als we afgaan op de voorspelling van Fabrice Leggeri. Volgens de directeur van het grensagentschap Frontex zullen dit jaar 300 duizend mensen uit Afrika de oversteek wagen naar Italië. Bijna een verdubbeling van voorgaande jaren. De migrantendruk in Italië ligt inmiddels veertien keer hoger dan in Griekenland, schrijven NOS, RTL en Elsevier.

Klopt dat? Het zal niet de eerste keer zijn dat Leggeri een voorspelling doet die niet uitkomt: vorig jaar zouden een half tot één miljoen mensen vanuit Libië naar Italië varen. Het werden er 154.000. Minder zelfs dan het jaar ervoor, merkte kritisch blogger en statisticus Flip van Dyke op.

Maar goed: Leggeri's voorspelling van 300 duizend Italië-migranten dit jaar. Hij noemde dat getal tegen ANSA, het Italiaanse ANP. Een harde schatting is het niet, geeft hij toe. Wel heeft hij cijfers waaruit blijkt dat er steeds meer mensen vanuit Niger naar Libië trekken. En die zouden weleens de boot naar Italië willen pakken.

Maar je mag zulke conclusies niet trekken uit de migrantenpiek in Niger, laat de vluchtelingenorganisatie IOM, dat die piek zelf heeft geregistreerd, desgevraagd weten. Ze houden de cijfers pas sinds februari 2016 bij en dat is niet lang genoeg om onderscheid te maken tussen echte stijgingen en seizoensmigranten: wie weet trekken er elke midzomer extra mensen naar Libië.

En dat de vluchtelingendruk inmiddels veertien keer hoger ligt in Italië dan in Griekenland? Dat heeft niets te maken met meer migranten die naar Italië reizen, maar met het feit dat sinds de Turkije-deal drastisch minder vluchtelingen naar Griekenland reizen. Overigens noemde Leggeri dat getal in een andere context, aldus een persvoorlichter van Frontex; het zijn hier de media die er meer van maken.

Oordeel

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden