Komen er echt geen Brexit-bankiers naar Nederland vanwege ons bonusbeleid?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: het Nederlandse bonusbeleid schrikt Brexit-bedrijven af.

Deelnemers aan de Hakken en Pakken Run rennen over het parcours op de Zuidas in hakken van minimaal 9 centimeter hoog en in pak met aktetas. Beeld anp

Wat is de claim?

Nederland loopt zeventienduizend banen mis omdat personeel van financiële instellingen in Nederland veel minder bonus mag ontvangen dan elders in Europa. Britse financiële bedrijven die op zoek zijn naar een vestigingsplaats in Europa mijden om die reden Amsterdam. Nederland loopt daardoor ook nog eens 1 miljard euro aan belastinginkomsten mis.

Van wie komt die claim?

Van Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO/NCW. Op de website van zijn organisatie roept hij de Tweede Kamer op geen motie aan te nemen die die bonusregeling zou ondersteunen.

Klopt het?

Veel banken die nu in Londen zijn gevestigd zoeken een vestigingsplaats op het Europese vasteland. Zij moeten wel, om in de Europese Unie zaken te mogen doen na de Brexit. In internationale media worden vooral Frankfurt, Dublin, Luxemburg en Parijs genoemd als mogelijke toevluchtsoorden voor Brexit-vluchtelingen. Tot nu toe heeft geen enkele bank gekozen voor Nederland.

Op basis van eigen contacten zegt VNO/NCW dat er vijftig financiële instellingen 'serieus naar Nederland kijken' als vestigingsplaats en daarbij zou het gaan om zevenduizend banen. Alleen al aan inkomstenbelasting zouden deze zevenduizend mensen een half miljard euro gaan betalen, en aan btw en andere lasten nog eens zo veel. Die directe banen zouden tienduizend indirecte banen opleveren in bedrijfstakken als dienstverlening en bouw.

Probleem met de bewering is dat hij niet is te staven. Persbureau Reuters schreef nog maar enkele weken geleden dat de schattingen over het aantal banen dat de Britse financiële sector zal kwijtraken als gevolg van de Brexit uiteenlopen van vierduizend tot 232 duizend. Kort gezegd: geen flauw idee. Berichten over duizenden banen die uit Londen zouden verdwijnen, stammen deels uit de campagnetijd van vóór het Brexit-referendum, deels bestaan ze uit voornemens met veel slagen om de arm. De concretere plannen gaan vaak over veel minder banen. De Britse centrale bank eist dat er op 14 juli concrete plannen zijn ingediend.

Dat de bonusregeling een rol speelt, is nauwelijks betwistbaar. De Londense verzekeringsmarkt Lloyd's had bijna voor Rotterdam gekozen als Europese vestigingsplaats, maar koos uiteindelijk voor België. De bonusregeling 'was een minnetje voor Nederland', liet Lloyd's weten aan NRC Handelsblad. Maar hoe belangrijk dat minnetje was, is niet bekend. De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren heeft met veel Britse bedrijven gesproken die Amsterdam mogelijk overwegen. Ook zij zegt dat de bonusregeling altijd ter sprake komt en dus een probleem vormt.

De Nederlandsche Bank zegt dat er sinds afgelopen herfst 'enkele tientallen financiële bedrijven uit Londen' contact hebben gezocht om de mogelijkheden in Nederland te peilen. 'Wij denken dat zij allemaal ook in andere landen shoppen. En beloning is altijd onderdeel van het gesprek', zegt hij. Maar ook DNB weet niet of de bonuskwestie doorslaggevend is.

Versoepelen bonusregels zet ChristenUnie voor het blok

De formerende partijen VVD, CDA en D66 willen de bonusregels voor bankiers versoepelen. Anders laten Britse banken Amsterdam links liggen, denken ze. Dinsdag stemt de Kamer hierover. Cruciaal is de ChristenUnie.

Eindconclusie

Het is onbetwistbaar dat de bonusregeling een obstakel is voor financiële bedrijven om voor Nederland te kiezen. Maar het is niet te controleren hoeveel banen Nederland er door misloopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.