Kom terug met andere ploeg, luidt het advies

Kom niet met de zelfde ploeg terug! Dat was de waarschuwing die de liberalen en de socialisten gisteren voor aanstaand Commissievoorzitter Barroso hadden, nadat hij zijn ploeg voorlopig had teruggetrokken om aan een 'nee'-stem van het europarlement te ontkomen....

Van onze correspondent Bert Lanting

'Als u met hetzelfde team terugkomt, hadden we net zo goed vandaag kunnen stemmen', waarschuwde socialistenleider Martin Schulz de voormalige Portugese premier.

Zijn collega Daniel Cohn-Bendit van de Groenen tracteerde Barroso - die in zijn studentenjaren maoist was - op een citaat van de Grote Roerganger. 'De nederlaag begrijpen is de overwinning voorbereiden', hield hij hem voor. Hij moedigde Barroso aan voortaan kandidaat-commissarissen die hij niet geschikt acht, af te wijzen.

Barroso zelf hield zich op de vlakte over de wijzigingen die hij in zijn ploeg wil aanbrengen na de botsing met het europarlement. Volgens de huidige regels hebben de lidstaten echter het recht zelf hun kandidaten naar voren te schuiven en gaat de Commissievoorzitter slechts over de verdeling van de posten in zijn ploeg.

De aanstaande Commissievoorzitter wilde niet ingaan op de vraag hoe ingrijpend hij zijn ploeg wil omgooien. 'Wat we moeten doen, moet zowel noodzakelijk als afdoende zijn', was zijn diplomatieke antwoord.

Naast Buttiglione zijn nog vier kandidaat-commissarissen omstreden - Neelie Kroes (mededinging), de Letse Ingrida Udre (belastingen), de Hongaar Lazlo Kovacs (energie) en de Deense Mariann Fischer Boel. Maar verscheidene europarlementariërs spraken de vrees uit dat Barroso de doos van Pandora zal openen als hij ook op de vervanging van één van hen zal aandringen.

'Buttiglione is eigenlijk het enige probleem', vindt Jules Maaten (VVD). 'Als hij daar een oplossing voor vindt, is de hele zaak van de baan.' Ook staatssecretaris Atzo Nicolaï sprak de vrees uit dat het zoeken naar een oplossing zou uitlopen op een 'partijpolitiek' spelletje, waarbij links en rechts over en weer hun politieke vijanden afschieten. 'Elke wijziging roept weer een andere op', waarschuwt hij.

Waarschijnlijk zal Barroso vrijdag al met de Europese leiders overleggen over een uitweg uit de crisis. Dan komen zij in Rome bijeen voor de plechtige ondertekening van de nieuwe grondwet voor Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden