Kom, schuil maar bij mij

Hij kan beter bij haar komen wonen dan onder de radar verdwijnen zonder dat iemand op hem let. Dus nodigt

STELLA BERGSMA

Bukken want de Middeleeuwen zijn hier. Kijk niet uit je raam, je nieuwe stadgenoten staan er. Ze scanderen woedend leuzen. Hun hooivorken priemen in de lucht, hun fakkels branden. Leiden is in last. Weg moet je. Waarheen weten ze niet, als het maar niet daar is. Over de heg, over de grens, naar de overkant. Terug naar pedoland. Ze willen je in het water gooien, kijken of je drijft. Maar wees niet bang Benno, dat zijn zij al.

Ze denken dat je omnipotent bent en omnipresent. Ze geloven dat je al hun kinderen tegelijk aan je grote pedopenis kunt rijgen. De moeders huilen, ze durven hun kostbaar gebroed niet meer buiten te laten. Jij staat op elke straathoek, verschijnt vanachter alle muren. Je weerspiegeling in het zwembadwater, je schaduw in de zandbak. De vaders zijn woedend. Je bent lager dan een mens, zeggen ze, dan een dier zelfs. Je ziel is zwart, als je er al één hebt. De enige begeleiding die jij mag, is stervensbegeleiding. Of je niet in een kooi kunt, roepen ze op Twitter. Zelfs Hitler kunnen ze beter begrijpen dan jou. Sterker nog, die zou wel weten wat hij met jou aanmoest.

Als het over kinderen gaat, is er geen pardon.

Niemand wil je

Je bent een archetype geworden. Benno de clown. Een Stephen King-personage. Met puntige tanden, glimmend als dolken in het donker. Niemand wil je. Als je toch komt, zullen ze hun eigen maatregelen nemen. 'Weg met die pedofiel', zingen ze, op de melodie van 'daar moet een piemel in'. De ironie ontgaat ze. Er valt niets te lachen.

Ook de feiten ontgaan ze. De cijfers over hoeveel pedoseksuelen er zijn in elke stad. Hoeveel niet veroordeelde misdadigers er rondlopen. Hoe vaak misbruik in eigen familie en kennissenkring voorkomt. Hoe het gevaar er echt uitziet, statistisch gezien, voor hun kostbare nageslacht. Dat jij eigenlijk een vrij beheersbaar gevaar bent. Dat het veiliger voor ze is als ze weten waar je bent. Je draagt een GPS enkelband. Al je sporen kunnen worden nagetrokken, je moet toestemming vragen om zwembaden en scholen te bezoeken. Dit alles maakt ze niet uit. Als jij weg bent, is alle dreiging geweken en kan iedereen weer in zijn schijnveiligheid schaatsen kijken.

Dit komt allemaal omdat jij een High profile pedo bent. Een VIP, een Very Important Pedo. Je zaak is breed uitgemeten in de media. Iedereen weet wie je bent. Kristien Hemmerechts maakt straks vast je biografie.

Dit is natuurlijk niet voor niets. Waar je voor veroordeeld bent, is afschuwelijk. Een van de grootste zaken ooit in Nederland. Je bent terecht bestraft voor je wandaden en hebt je straf uitgezeten. Misschien had de straf langer moeten zijn. Misschien had je levenslang opgesloten moeten worden, of chemisch gecastreerd. Ik ben daar niet zeker van. Feit is wel: dat is niet gebeurd. Je tijd zit erop en je moet nu terug in de maatschappij. Ons rechtssysteem leert ons dat dit jouw recht is en veel mensen zijn het hier ook mee eens. Alleen niet de boze, bange meute, Benno. Mensen willen zichzelf en vooral hun naasten beschermen en dat is voorstelbaar. Maar angstige mensen kunnen zelf heel eng zijn. Je moet er toch niet aan denken díe naast je te hebben.

Pedoboot

Niet bang zijn, Benno, dat ben ik ook niet. Ik verlos je uit je Leiden. Je mag bij mij komen wonen. Ik ruim een kamertje vrij en klop een dekbedje op. Ik schop mijn 84 poezen van boord. We leggen overal aan en halen je lotgenoten op: wie vaart er mee met de pedoboot? Aan boord spelen we patience en zingen Duitse liedjes, zodat je je thuis voelt. We hangen een vlag aan de mast en kopen een scheepstoeter, zodat iedereen weet dat we er aankomen. Alle kinderen kunnen dan veilig worden opgeborgen. En ik houd je in de gaten Benno. Vriendelijk weliswaar, maar doeltreffend. Ik zorg dat je niet in de buurt van kinderen komt en als je ook maar één kind met één vinger zou proberen aan te raken, schroom ik er niet voor om je eigenhandig en volkomen onchemisch te castreren. Ik vrees je niet, Benno. Ik denk dat je gewone tanden hebt en heb een tandenborstel voor je klaarstaan. Ik denk dat je maar op één plek tegelijk bent en dat kan bij mij zijn als je wilt. Misschien wil je eerst een keer komen koffiedrinken, dan hebben we het erover. Dan weet je in elk geval dat je ergens heen kunt, want ik weet dat er veel pedo's zwerven en dat het risico op terugval dan veel groter is. Dit zal waarschijnlijk ook jouw lot zijn als je geen 'pedo of interest' meer bent. Niemand weet dan waar je zit en dat is pas echt eng. Schuil maar bij mij, Benno.

'Je hebt zeker zelf geen kinderen', zullen mensen zeggen. Ik noem dit de 'Snotwin'. De kans dat dit argument in discussies over rechten van pedofielen wordt gebruikt, nadert honderd procent naarmate de discussie vordert. En het klopt: ik heb ze niet. In dit geval is dat een voordeel, want daardoor voel ik me niet zo direct bedreigd. Zelf ben ik stokoud en reteslim, dus ook totaal je doelgroep niet. Ik zal je beschermen. Ons rechtssysteem moet verdedigd en dit is nu eenmaal de uiterste consequentie. Een principe zonder praktijk is maar een principe. Jouw huisvesting is een duivels dilemma en als niemand het oplost doe ik het wel. Een vrouw moet doen wat een vrouw moet doen. Laat ze ons maar komen halen. Als ze ons dan naar de waag slepen zullen ze erachter komen dat we beiden te veel wegen om een heks te zijn.

Stella Bergsma is frontvrouw van de band EinsteinBarbie, columniste en dichteres. Haar dichtbundel Cupcakes komt binnenkort uit bij Lebowski Publishers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden