Opinie

'Kom op SP en PvdA, duik gewoon met elkaar in bed'

De PvdA zal door het gebrek aan ideeën en het succes van de SP nog verder uitdunnen. Hun beste alternatief is samengaan met de partij die niet langer socialistisch is, meent Lars Anderson.

Diederik Samsom en Emile Roemer in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Er zijn de SP deze week flink wat veren tussen de billen geduwd. Vooruitlopend op peilingen waarin de partij tussen de 27 en 31 zetels wordt toebedeeld en soms zelfs de grootste partij van het land zijn, hebben ze een verkiezingsprogramma in elkaar gedraaid dat verleidelijk is voor iedereen die een beetje links loenst.

Pragmatisme
Premier-in-de-dop Emile Roemer dweept met pragmatisme. Weg is de activistische toon, verdwenen de rancune waar de partij in de kern op is gebaseerd. Er gaan stemmen op om de naam te veranderen in Sociale Partij. Breekpunten behoren tot de oude politiek, maakpunten zijn het nieuwe mantra. Wie zo veel stemmen trekt, moet ergens verantwoordelijkheid afleggen, beseft ook Roemer.

Dat besef is precies op het juiste moment gekomen. Deze verkiezingen zijn uur U voor de SP. Mocht het nu niet lukken de voorspelde winst te kapitaliseren, dan rest er geen andere optie dan de boel te ontbinden. De economische crisis, de dictaten uit Brussel, de recente antiprivatiseringsdrift; alle sentimenten bundelen samen in het voordeel van de SP.

De realiteitszin van de SP is de definitieve ontmanteling van de PvdA. De partij van Diederik Samsom schoof bij gebrek aan ideeën maanden geleden al op richting hun rivaal op de linkerflank. 'SP light' noemde Cohen het, waarna de voltallige fractie hem met 29 messteken in de rug liet afvoeren. Met hun mildere campagne is de SP 'PvdA light' geworden.

Verkeerde fractie
Bij de PvdA staren ze nog steeds wezenloos naar het programma van de SP; de leden weten nu zeker dat ze in de verkeerde fractie zitten. 'Dáár, bij de socialisten, daar gebeurt het! Dat is mijn programma, waar ik voor sta!' Als de wiedeweerga is men letter voor letter het SP-programma gaan bestuderen om ervoor te zorgen dat de programma's inhoudelijk nog iets van elkaar verschillen. Anders gezegd: de SP geeft de ideeën van de PvdA vorm; 'Waar zijn we het niet met ze eens?'

Gisteren maakte de PvdA bekend een paar verschillen te hebben gevonden; het zijn precies die keuzes die de partij verder zullen leegeten. Het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek beginnend bij kleinere huishoudens, het toestaan van stijgende huren boven de inflatie, sympathiseren met bonusuitdelende multinationals als Philips en Unilever waar de burger juist boos op is, en als klap op de vuurpijl de opmerking van Samsom gisteren dat hij wel heil ziet in een Europese politieke unie. En daar zit zijn proefballonnetje om zuinige spaarders het spaargeld af te nemen nog niet eens bij.

De PvdA continueert onder leiding van Samsom de zelfmoordmissie waaraan het onder Cohen is begonnen. Voor de overzichtelijkheid en het zelfvertrouwen van verweesde PvdA-kiezers is het beter om snel samen te gaan met de SP. Arbeiders zijn er niet meer, echte socialisten evenmin. Weg met de tomaat en de roos, slechts het rood blijft bestaan in de letters van de Sociaal Democratische Partij. Zo vormt links een blok van ruwweg 60 zetels tegenover het even grote, maar versplinterde conservatieve blok aan de rechterflank. In het midden zwemmen D66 en het CDA, zeg maar de leeggeviste kleintjes, die zich dan met recht 'de radicalen' kunnen noemen.

SDP
Niemand zal het bevestigen, maar vanochtend is de eerste stap naar de SDP gezet: de SP en PvdA gaan een lijstverbinding met elkaar aan. 'Een soort liefdesverklaring', aldus Samsom. Maar een programmatische samenwerking is volgens de partijsecretaris van de SP 'nog niet aan de orde'.

Jongens kom op, duik gewoon met elkaar in bed.

Lars Anderson is columnist voor de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden