‘Kom naar ons, kom naar ons!’

Net als in een flink deel van Iowa, wordt in een schoolkantine in Clive de overwinning van Obama snel duidelijk....

CLIVE Waar ter wereld kun je een verkiezingsuitslag zien gebeuren? In Iowa kan het, en het gaat er luidruchtig aan toe. ‘Kom toch naar ons!’ Met grote armgebaren proberen de Obama-aanhangers een groep kiezers van gouverneur Bill Richardson over te halen.

De Richardson-groep heeft net te weinig mensen om boven de 15-procentsdrempel uit te komen en moet nu een tweede keus maken. ‘Obama, Obama’, scanderen de aanhangers ter aanmoediging. Maar van de andere kant klinkt het: ‘Edwards, Edwards’.

Als de leiders van de Richardson-groep uiteindelijk naar de Obamahoek lopen, stijgt een oorverdovend gejuich op. Er staat nu een flinke menigte.

In één oogopslag wordt de klinkende overwinning van de zwarte Senator zichtbaar. Er staan veel jonge mensen, terwijl in de wat beteuterde Hillaryhoek nogal wat mensen met grijze haren zitten.

Het is democratie in actie in de kantine van de Indian Hills Junior High School in Clive, en iedereen heeft er zin in. Bij de Democraten van Iowa wordt de leider van de vrije wereld voorgeselecteerd in een bizar spelletje ren-je-rot.

De kiezers drukken niet op een knop of gooien een stembiljet in een bus, maar moeten in de hoek van hun kandidaat staan om hoofdelijk te worden geteld.

Bij binnenkomst krijgen ze een sticker op van hun kandidaat. Maar Sharon Siegriest heeft zowel de ‘standing for Hillary’-sticker als die van Obama op haar revers, en even later nog een paar stickers. ‘Ik houd van alle zes’, zegt Siegriest radeloos.

De caucus was ooit bedoeld om de democratie dichter bij de mensen te brengen. Dat lukt vanavond in kiesdistrict Clive 3. De voorzitter gaat op een stoel staan en deelt de groepen in. Er blijkt maar één aanhanger te zijn voor Chris Dodd. Ze krijgt een hartelijk applaus van de andere 443 kiezers.

Als na de eerste telling een half uur wordt geschorst, breekt een kakofonie los. Iedereen probeert iedereen over te halen. De leiders van de kiezersgroepen, de precinct captains, hebben helpers aangewezen om de groep bij elkaar te houden. Ze worden corrallers genoemd, naar de cowboys die het vee achter een hek in bedwang houden. Maar ze houden hun mensen nauwelijks in bedwang.

‘John Edwards is de enige kandidaat die opkomt voor het gewone volk’, zegt een vrouw tegen een meisje. ‘Ik weet het’, antwoordt het meisje, ‘maar ik vind het een probleem dat zijn vrouw doodziek is. Dan ga je toch geen campagne voeren?’ ‘Elizabeth is prima in vorm’, weet de vrouw.

Twee jonge meiden laten zich intussen bijpraten over Hillary Clinton en Barack Obama, zodat ze een keus kunnen maken. Een eindje verderop wordt verhit gediscussieerd tussen de Joe Biden- en Bill Richardson-aanhangers.

‘Richardson trekt die troepen uit Irak terug zonder enig plan’ , roept een Biden-aanhanger boos. De twee groepen worden het niet eens wie zich bij wie voegt. Dus moeten ze opgaan in de groepen van de drie grote kandidaten.

Het tellen is verdomd moeilijk. Uiteindelijk staan tweehonderd mensen bij Obama, 127 bij Edwards en 117 bij Clinton. Nog een voordeel van de caucus: meteen kan de uitslag worden geanalyseerd. ‘Hillary kreeg bijna geen tweede-keusstemmen. Ze is kennelijk alleen geliefd bij een vaste kern. Bij Obama is dat anders’, zegt Judy Smith, die juist wel voor de ‘hardheid’ van Hillary Clinton had gekozen.

De voorzitter belt met zijn mobieltje naar de centrale om de uitslag door te geven, en de uitslag van district Clive III is officieel.

De Obama-helpers gaan allemaal naar Des Moines, waar de winnaar zal spreken. In de Hy Vee-hal hangt opwinding in de lucht. Mensen vallen elkaar in de armen of maken samen een vreugdedansje. ‘Dit is een historisch moment. Obama kan de eerste Afrikaans-Amerikaanse president worden’, zegt een zwarte chirurg.

Als het knappe Obama-gezin verschijnt, wordt het publiek uitzinnig. Obama houdt een overwinningstoespraak die door commentatoren meteen briljant wordt genoemd. ‘Ze zeiden dat deze dag nooit zou komen’, zegt Obama. ‘Dit land zou te verdeeld en gedesillusioneerd zijn om zich te verenigen rond een gemeenschappelijk doel. Maar op deze januari-avond, op dit bepalende moment in de geschiedenis, hebben jullie gedaan waarvan de cynici zeiden dat we het niet konden.’

Het publiek scandeert Obama’s naam en de Senator belooft: ‘Wij verkiezen hoop boven angst, wij verkiezen eenheid boven verdeeldheid en we zenden een krachtige boodschap dat verandering op komst is in Amerika’. Als hij klaar is en sommigen een traan wegpinken, klinkt fijne soulmuziek. ‘Signed, sealed, delivered, I’m yours’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden