Kolonisten zien God als hun makelaar
De grenspolitie ontruimde zondag een nederzetting van kolonisten op de door Israël bezette Westoever. 'We komen terug', roepen boze Joodse jongeren.
MIGRON - De bewoners zijn voor een deel al op vreedzame wijze de heuvel afgedaald als boze Joodse snotneuzen vanaf het dak van een oude caravan leuzen naar de Israëlische politiemannen roepen. 'Wij gaan niet weg', schreeuwen ze. 'Migron is van ons.'
De agenten lopen eerst een paar rondjes, dan grijpen ze in. De jochies, sommigen lijken niet ouder dan 16, zijn geen partij voor de leden van de grenspolitie, geharde kerels die vooral bij de Palestijnen een slechte reputatie hebben.
Vandaag waaien er keppeltjes door de lucht als de politiemannen de jongelui hardhandig buiten de poort slepen, waar de demonstranten nog wat na sputteren. 'Wij hebben de langste adem.' Premier Benjamin ('Bibi') Netanyahu wordt uitgescholden: 'Menachem Begin ontruimde de Sinaï, Bibi Netanyahu ontruimt Migron. We zullen dit niet vergeten.'
De meeste van de Joodse hooligans, agressieve 'heuveltop-jongeren' die volgens Israëlische media ook verantwoordelijk zijn voor brandstichting in moskeeën in Palestijnse dorpen, zijn geen bewoner van deze illegale nederzetting, die op deze eerste zondag van september wordt ontruimd. De eigenlijke bewoners zijn 's ochtends al op vreedzame wijze vertrokken, met huisraad en kinderen.
De kolonisten verkassen tijdelijk naar Ofra, een nederzetting die nog dieper op de door Israël bezette Westoever ligt, maar die in tegenstelling tot Migron volgens de Israëlische regering wél legaal is.
Nieuwe wijk
Later zullen de uitgezette kolonisten terugkeren naar Givat Hayekev, een nieuwe wijk beneden, op 500 meter van Migron. Givat Hayekev is nog niet helemaal klaar. Het is een cynische constatering, maar het zijn Palestijnse arbeiders uit de omgeving die daar de klinkertjes in de snikhete namiddagzon in de stoep leggen.
Ze beseffen dat ze met elke gelegde steen in deze nieuwe Joodse wijk de komst van een onafhankelijke Palestijnse staat wat verder over de horizon schuiven. Lastige vragen gaan ze liever uit de weg. 'We moeten toch ergens werken, ik moet mijn kinderen voeden', zegt een Palestijnse bouwvakker.
Voor de buitenstaander is het een onbegrijpelijke situatie. Migron wordt ontruimd, terwijl nabijgelegen Joodse nederzettingen als Kochav Yaakov, Maale Mikhmas en Pesagot groeien als kool. De Palestijnse stad Ramallah is aan de oostelijke kant al verstikt door de bouwactiviteiten.
De Joodse nederzettingen zijn volgens het internationale recht allemaal illegaal, want ze zijn gebouwd op sinds 1967 bezet land. Maar daarover denkt Israël anders. Dit land, zo klinkt het in Jeruzalem, is geen 'bezet' land, het is hoogstens 'betwist' land. Veel Joodse kolonisten beroepen zich op bijbelse teksten, waarin God het land aan de Joden zou hebben beloofd.
God als makelaar, maar voor Migron gelden vandaag meer wereldse wetten.
Het gehucht werd in 1999 gesticht op een winderige heuvel die uitkijkt over de doorgaande weg route 60. Er waren langs de weg destijds veel Palestijnse terreuraanslagen, zegt bewoonster Aviela Deitch. 'De Israëlische regering wilde de plek veiligstellen door er een dorp te bouwen.' Burgers als buffer op vooruitgeschoven posities in vijandig land; de uit de VS afkomstige Deitch, moeder van vijf, vindt dat 'normaal'.
Bindende uitspraak
Wat haar wel bevreemdt, is dat diezelfde regering ('Ehud Barak was toen premier, nu is hij minister van Defensie') haar dorp komt ontruimen, na een uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof. De rechters oordeelden dat Migron deels op Palestijns privéland is opgetrokken. En dat mag niet, zelfs niet volgens de Israëlische wet.
De bewoners claimen dat ze de grond rechtmatig hebben gekocht, maar de koopcontracten zouden niet bonafide zijn. In 2006 maakte Peace Now (een Israëlische organisatie die wil dat er een einde komt aan de bezetting van de Westoever) namens Palestijnse landeigenaren de zaak aanhangig bij de rechter. Zes jaar later volgde het definitieve oordeel: Migron moet worden ontruimd.
Een aantal bewoners mag vooralsnog blijven. Het is volgens de rechters niet duidelijk of het stuk land waarop hun zes caravans ook illegaal is verkregen. Migron komt dus niet leeg te staan. De hekken, het prikkeldraad en de wooncontainers zijn niet weg. 'Wij komen terug', roept een van de Joodse jongeren.
undefined