Kolobnev wacht straks grote leegte

De wielersport bedenkt telkens weer nieuwe maatregelen, in de hoop het imago op te krikken.

CARMAUX - Andrej Tsjmil staat op de onderste trede van de hypermoderne bus van Katoesja, vouwt zijn handen monstert zijn publiek en vraagt: 'Il y des questions?' Niet dat hij antwoorden heeft.

Dagenlang was er niets te beleven bij de wielerploeg die in deze Tour met negen Russen van start ging. Het was een Italiaan die de show stal. Mario Cipollini mocht als raadgever van de talentvolle sprinter Denis Galimzjanov optreden.

Dinsdagochtend ging het bij de start over Aleksander Kolobnev. De Rus schorste zichzelf, nadat er in zijn urine sporen van hydrochloorthiazide (HCT) werden gevonden, in afwachting van de analyse van de b-staal. 'Natuurlijk zijn we verrast', reageerde Tsjmil.

Het is gespeelde verbazing. Tsjmil is bij Katoesja geen manager of ploegleider, hij is de president. Hij is welkom in het Kremlin van premier Medvedev en president Poetin. Daar zijn de vragen lastiger dan die tussen de hagelstenen van Aurilliac.

Wordt hij ontslagen?

Tsjmil: 'We moeten eerst het volledige plaatje krijgen.'

Heeft u met hem gesproken?

'Hij zegt dat hij onschuldig is.'

Hoe legt hij het dan uit?

'Hij heeft geen verklaring.'

Sportief was deze Tour voor Katoesja nog geen succes.

'We zijn nog in koers en alles is nog mogelijk.'

Sportief is de positieve staal van Kolobnev een drama, financieel kan het nog een meevaller worden. Als de b-staal het eerste resultaat bevestigt, moet de Rus zijn ploeg vijf jaarsalarissen betalen. In het geval van de nummer twee van het WK van 2007 en 2009 zou dat naar schatting gaan om zo'n drie miljoen euro.

Het is een clausule die de werknemers van de Russische wielerploeg sinds 2009, het jaar van de positieve testen van Christian Pfannberger en Tony Colom, verplicht moeten ondertekenen. Het leidde tot veel verzet en onder meer tot een contractbreuk met de Belgische sprinter Gert Steegmans. De zaak is nog altijd een juridisch gevecht.

Het is een voorbeeld van reeks draconische maatregelen waar de wielersport naar grijpt om het imago op te krikken en het dopegebruik af te schrikken. Controles alleen blijken niet de gewenste mentaliteitsverandering af te dwingen.

Onlangs maakte de Italiaanse federatie bekend dat renners die in het verleden naar verboden middelen grepen niet meer mogen deelnemen aan een nationaal of wereldkampioenschap. Ook geldt sinds kort in het peloton een verbod op het gebruik van injecties die ten doel hebben de prestatie te verbeteren of het herstel te bevorderen.

Kolobnev wacht straks de grote leegte. Zijn toekomst in de sport lijkt vergooid. De dopingzondaar wordt meer en meer een outcast. Met zijn 30 jaar lijkt het onwaarschijnlijk dat hij na zijn schorsing van twee jaar (en mogelijk vier jaar) terugkeert als wielrenner. Dopinggebruikers zijn al veel minder begeerd dan vroeger. Ook in een andere rol wordt hij door regel 1.1.006.2 van het UCI-reglement gedwarsboomd. Die regel is sinds 1 juli van kracht en bepaalt dat wie ooit voor een dopingovertreding is geschorst geen officiële functie meer mag bekleden in een professionele wielerploeg. Niet als manager, niet als ploegleider, niet als arts, niet als mecanicien en zelfs niet als chauffeur. Het peloton moet weer een gezonde omgeving worden om in te werken, vindt de UCI.

Het is maar goed dat de regel niet met terugwerkende kracht wordt toegepast. Alberto Contador zou zijn manager (Bjarne Riis) kwijtraken, Andy en Fränk Schleck hun ploegleider (Kim Andersen), Samuel Sanchez zijn manager (Alvaro Gonzalez de Galdeano) én ploegleider (Igor Gonzalez de Galdeano) en Mark Cavendish zijn manager (Rolf Aldag), ploegleider (Brian Holm) en raadgever (Erik Zabel). En daarmee is de lijst nog niet eens compleet.

Renners als Ivan Basso, Alberto Contador, David Millar en Alexandre Vinokoerov zouden weten dat ze na hun actieve carrière definitief worden geëxcommuniceerd. 'De regel wordt opgelegd door mensen die zelf geen gezonde beslissingen kunnen nemen', reageert Brian Nygaard, manager van Leopard. 'Ik bekijk het menselijker, Kim Andersen is de capabelste ploegleider die ik ken, hij is enorm integer. Ik zal zijn plaats in de sport verdedigen als dat nodig is.'

De voormalige dopingzondaars zelf reageren berustend. 'Als ze me uit de sport willen werken, dan kan ik daarmee leven', zegt Brian Holm, eerste ploegleider bij HTC-Highroad. 'Ik ben geen romanticus.' Rolf Aldag: 'Ik ben sowieso voor zwaarder straffen, want het had mij ervan kunnen weerhouden me te blijven doperen. Maar is dit juridisch wel haalbaar?'

De vraag is of hij zijn bekentenis wel zou hebben gedaan, wetende dat het zijn einde in de sport betekende. 'Dat is een goede. Ik weet het niet.' Holm, die een boek schreef over zijn dopinggebruik: 'Gaan we terug naar het oude systeem waarin je drie opties had: ontkennen, ontkennen en ontkennen?' Kolobnev bediende zich maandag alvast van die tactiek. Of zoals Tsjmil het dinsdag zei: 'We zijn allemaal heel verbaasd.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden