Kollumerland houdt bejaarden buiten

'Nee', bevestigt de dienstdoend ambtenaar Burgerzaken van de gemeente Kollumerland, 'er zitten donderdag bij de Europese verkiezingen geen mensen in de stembureaus die zeventig jaar of ouder zijn.'..

En daarmee is Kollumerland uniek. Want het is de enige gemeente in Nederland die nog vasthoudt aan een uiterste leeftijdsgrens van zeventig jaar voor leden van stembureaus. Wie ouder is, komt er natuurlijk wel in om te stemmen, maar niet om de boel in goede banen te leiden.

Tot woede van minister Peper van Binnenlandse Zaken. Hij zei in de Tweede Kamer: 'Kollumerland wordt aangepakt. Ze zijn gewaarschuwd. We weten ze te vinden.' Als ging het om criminelen.

Ook het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie is boos: 'Dit is een onaanvaardbare vorm van discriminatie. Leeftijd is geen relevant criterium wanneer het gaat om iemands geschiktheid om de functie van stembureaulid uit te oefenen. Het is frustrerend voor mensen om door zo'n algemene leeftijdsgrens te worden afgewezen.'

Maar Kollumerland blijft, onder aanvoering van zijn burgemeester Piet Visser (CDA), onvermurwbaar. Afgelopen vrijdag was de burgemeester op personeelsreis; maandag woonde hij op een van de waddeneilanden een begrafenis bij. Moeilijk te bereiken derhalve. Maar uit opmerkingen in de regionale media blijkt dat hij de nu volgende theorie van harte ondersteunt.

In een kleine plattelandsgemeente - Kollumerland telt twaalf dorpen, met alleen de hoofdplaats Kollum (5650 inwoners) van enige omvang - kan het pijnlijke toestanden opleveren wanneer de ene bejaarde wel en de andere niet voor een erebaantje als stembureaulid wordt uitgenodigd.

Visser in de Leeuwarder Courant: 'Als Jantje van 88 nog wel achter de tafel mag zitten en Pietje van 75 niet meer, dan weet in een mum van tijd het hele dorp dat. Daarom willen wij één lijn trekken.'

En in het Friesch Dagblad: 'De minister stelt voor om aan ''persoonlijke beoordeling'' te doen. Maar in een kleine gemeenschap is het moeilijk om te zeggen tegen iemand die jarenlang in een stembureau heeft gezeten: u bevalt niet meer, u wordt bedankt. Zoiets sjongt yn it rûn.'

Visser trekt zich niet veel aan van de dreigementen die minister Peper in de Tweede Kamer uitte aan het adres van Kollumerland, nadat Hoogeveen, Ermelo, Wisch, De Marne en Borsele als laatste gemeenten hadden beloofd hun leven te beteren. Visser wil argumenten.

En heeft hij eigenlijk niet een beetje het gelijk aan zijn zijde?

Want hoeveel 70-plussers zouden er donderdag nou helemaal achter de tafels in de stemlokalen van al die andere gemeenten zitten? Misschien iets voor een enquête?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden