Kolenkitbuurt A'dam is slechtste wijk in het land

AMSTERDAM Het ministerie van VROM wilde het geheim houden, maar nu is toch duidelijk geworden dat de Amsterdamse Kolenkitbuurt de slechtste wijk van Nederland is....

John Schoorl

De wijk voert de ranglijst aan van twintig slechtste wijken van Nederland, waarin Rotterdam met acht noteringen zeer prominent aanwezig is. De lijst werd geopenbaard door RTL Nieuws, dat al eerder pogingen had ondernomen de definitieve lijst van veertig probleemwijken te pakken te krijgen.

Na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) volgde een rechtszaak waarin RTL Nieuws in het gelijk werd gesteld. Maar de toenmalige minister Vogelaar was tegen; bij openbaarmaking van de lijst zou de focus te veel op de slechtste wijken komen te liggen en zouden bewoners onnodig gestigmatiseerd worden. Ook zou het leiden tot waardevermindering van de huizen in de wijk.

De Raad van State stelde haar in het gelijk; ook het rechtscollege meende dat de lijst stigmatisering in de hand zou werken.

De lijst die RTL Nieuws nu publiek maakt is niet compleet. Het zijn twintig van de veertig Vogelaarwijken.

Probleemwijken kenmerken zich door extreem veel sociale woningbouw; soms is wel 90 procent van de woningen een goedkope huurwoning. Er wonen relatief veel mensen met een laag inkomen. De werkloosheid is hoog met percentages rond de 10 procent.

Bijna alle buurten in de top-20 kampen met overlast van jongeren. Er wonen veel allochtonen in de probleembuurten, zoals in de Amsterdamse Kolenkitbuurt (80 procent van de bewoners daar is allochtoon). Amsterdam is ook nog vertegenwoordigd met Overtoomse Veld (nummer 15).

De Rotterdamse wijken Pendrecht, Het Oude Noorden en Bloemhof en de Utrechtse buurt Ondiep vormen verder de topvijf. In de rest van de lijst staan wijken uit Den Haag (Schilderswijk, Morgenstond), Eindhoven (Woensel-West), Nijmegen (Hatert), Deventer (Rivierenwijk), Zaanstad (Poelenburg), Maastricht (Noord-Oost) en Leeuwarden (Heechterp/Schieringen). Utrecht is ook nog vertegenwoordigd met de wijk Kanaleneiland.

John Schoorl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden