Kolencentrale

BERT WAGENDORP

De Raad van State heeft de vergunning voor de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven vernietigd. De centrale was het grootste Nederlandse energieproject ooit. Is, moet ik zeggen, want een woordvoerder van het bedrijf verklaarde gisteren op Radio 1 monter dat de bouw gewoon doorgaat. Begin 2014 draait-ie. Even de vergunningsaanvraag opkalefateren en klaar is Kees.

Dat is heel wat anders dan Greenpeace en de andere partijen die voor de Raad hun gelijk haalden, verwachten. Zij zien de beslissing als een keerpunt. Nederland, hard op weg de vieze man van Europa te worden, is door de wijze heren eindelijk op een duurzamer koers gedwongen.

Diederik Samsom zag aan de Eems voor zijn geestesoog al 's werelds geavanceerdste biomassacentrale verrijzen. Dat zou mooi zijn, maar ik zie het nog niet gebeuren.

Volgens minister Verhagen laat het besluit van de Raad van State weer eens zien 'hoe ingewikkeld vergunningverlening is bij dit soort grote projecten'. Het is dus niet steeds moeilijker de smerigste vorm van energieopwekking in overeenstemming te brengen met de natuurwetgeving; nee, de vergunningverlening is te ingewikkeld. Maak je die gemakkelijker, dan is het probleem opgelost.

Ik had Maximes krankzinnige logica even verdrongen, maar gelukkig, daar was-ie alweer.

Verhagen wil van Nederland een grote energie-exporteur maken, vol kolen- en kerncentrales. Als ze in Duitsland straks klaar zijn met de Energiewende en volledig groen gaan, kunnen ze bij ons tegen fikse betaling hun tekorten aanvullen met koolzwarte energie. Dan maar een beetje astma, je bent een handelsnatie of je bent het niet.

Overigens mag ook van Verhagen de bouw van de centrale doorgaan. Je kunt hier op argumenten winnen, maar uiteindelijk verlies je van lobby's en gevestigde belangen - ruimhartig gesteund door de verenigde lobbypartij CDA.

Iedereen, zelfs de grote energiemaatschappijen, weet dat je eigenlijk geen kolencentrales meer moet bouwen. Eind 2010 formuleerde een groep van zeventig hoogleraren energieduurzaamheid waarom niet: ze zijn overbodig en zeer vervuilend, ze dragen in sterke mate bij aan de klimaatverandering, ze zijn schadelijk voor de volksgezondheid en ze verdringen duurzame energievormen.

Het is kortom een achterlijke en achterhaalde vorm van energieopwekking. Maar wij gaan er liefst nog zeker veertig jaar mee door - de levensduur van een centrale. Van de 27 EU-landen scoren alleen het Verenigd Koninkrijk en Cyprus lager in het percentage duurzaam opgewekte energie, maar als we nou niet te veel zeiken over vergunningen, laten we ook die twee binnenkort kansloos.

Wij slagen er hier niet in om, zoals in Duitsland en Denemarken, een fatsoenlijke overgang naar schonere vormen van energieopwekking te realiseren. We bouwen hier en daar een windmolentje of vergassen wat kippenstront, maar dan heb je het ook wel gehad. Van Groen Rechts wordt niets meer vernomen en als je hier het woord duurzaamheid überhaupt in de mond durft te nemen, ben je van de vrijzwevende 'natuurgoeroes' - ander woord voor mafkezen.

Tegen de tijd dat er een nieuwe vergunningsaanvraag wordt behandeld, is er 2,6 miljard geïnvesteerd en staat er een state-of-the-art kolencentrale aan de Eems. Wij hebben niet de Rücksichtslosigkeit van de Duitsers, dus ons Kalkar zal niet veranderen in Wasserwunderland.

Hier winnen domheid, kortzichtigheid en kolenboeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden