NieuwsNederlandse kolencentrales

Kolencentrales mogen doorgaan met het bijstoken van houtkorrels

De kolencentrales van Uniper en RWE kunnen rustig doorgaan met het bijstoken van steeds meer houtkorrels. Een poging van Greenpeace dat te blokkeren omdat het bijgestookte hout niet bewezen duurzaam zou zijn, is door de Amsterdamse rechtbank afgewezen.

 Kolencentrale van energiebedrijf Uniper. Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Kolencentrale van energiebedrijf Uniper.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Greenpeace had in 2013, bij de ondertekening van het Energieakkoord, ingestemd met het bijstoken van hout in kolencentrales, onder voorwaarde dat dat hout duurzaam zou zijn. Greenpeace en de kolencentrales zouden samen nog normen afspreken waaraan dat hout dan zou moeten voldoen, maar daar zijn ze nooit uitgekomen. Volgens Greenpeace mag er daarom nog geen hout worden mee gestookt.

De rechter oordeelde anders. Greenpeace had het geschil over die duurzaamheidsnormen eerst in een geschillenprocedure moeten proberen op te lossen, en niet rechtstreeks naar de rechter moeten lopen. Bovendien zouden de centrales, als de eis van Greenpeace wel was toegewezen, weer terugkeren naar hun oude vertrouwde kolen, en dat is in niemands belang.

Geschillenprocedure

Energiebedrijf RWE, eigenaar van twee van de gedaagde kolencentrales, zegt nu snel opnieuw met Greenpeace te willen onderhandelen over de duurzaamheidsnormen. Maar Greenpeace laat weten alsnog de in eerste instantie overgeslagen geschillenprocedure in gang te willen zetten.

Hout levert bij verbranding nog meer CO2 op per hoeveelheid energie dan steenkool. Maar omdat hout geen fossiele brandstof is, wordt het niet beschouwd als een vergroting van de totale hoeveelheid CO2 en telt het dus niet mee in klimaatrekeningen. De overheid heeft 3,6 miljard euro uitgetrokken om de bijstook in kolencentrales te financieren. Vooral de Amercentrale van RWE, bij Geertruidenberg, stookt al veel hout. Volgend jaar zal dat al 80 procent zijn.

LEES TERUG WAT WE EERDER SCHREVEN OVER HOE GREENPEACE DRIE NEDERLANDSE KOLENCENTRALES AANKLAAGDE

Greenpeace spant een kort geding aan tegen drie Nederlandse kolencentrales. Ze blijven volgens de milieuorganisatie biomassa bijstoken, maar het is onduidelijk of het hout afkomstig is uit duurzame bronnen. Het gaat om de kolencentrales van RWE, Engie en Uniper. Die bedrijven hebben enkele jaren geleden afspraken gemaakt met Greenpeace, Natuur & Milieu, Milieudefensie en het Wereld Natuurfonds. De centrales zouden gaan bijstoken met hout, maar dan alleen als het een FSC-keurmerk voor duurzaamheid heeft. Dat is in 2013 ook zo afgesproken in het Energieakkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden