Kokosnoot

Een kokosnoot heeft de uitstraling van zomerse luxe. Dat komt waarschijnlijk door films waarin vrouwen met nopjes-bikini's cocktails uit een opengesneden kokosnoot drinken....

Steek met een priem een gat in twee van de drie zwarte oogjes van een verse (klotsende) kokosnoot. Giet het vocht er uit en bewaar het. Doe de kokosnoot in een stevige plastic zak, leg hem op de (stenen) keukenvloer of op straat en sla er heel hard op met een hamer. Pak de scherven noot met een doek vast, en pulk er met de punt van een mes het vruchtvlees af. Met een beetje geluk komen grote stukken in een keer los. Schil daar het bruine vlies af met een dunschiller. Rasp de kokos. Het snelst gaat dat in de keukenmachine.

Verhit een dun laagje arachideolie in een zware braadpan, braad daar twee gesnipperde uien en twee uitgeperste knoflooktenen zachtjes glazig. Bak intussen in een grote koekenpan in een dun laagje arachideolie anderhalf pond lamsschouder in blokjes bruin. (doe dit in twee porties). Schud twee eetlepels bloem en twee eetlepels scherp kerriepoeder (madras) over de uien en roer even door. Doe het kokoswater in een maatbeker, doe er een blikje ongezoete kokosmelk bij, en vul met (blokjes)bouillon aan tot driekwart liter. Giet dit langzaam, al roerend bij de uien in de braadpan. Voeg nu de helft van de kokosrasp toe, en het gebruinde lamsvlees. Nu de kruiden erbij: een stokje kaneel, 5 kardamomzaden, (cardamom heet dit in de toko) drie theelepels fenegriek, (fenugreek in de toko) zout en zwarte peper. Laat 2 uur heel zacht sudderen. Maak intussen de sambal: meng de andere helft van de kokosrasp met een geraspte kleine ui, gesnipperde rode peper naar smaak, een theelepel zout en een eetlepel limoensap, en doe het in een kommetje.

Als de curry gaar is, verwijder dan het kaneelstokje, snijd vier hardgekookte eieren in kwarten, een bosje lenteui in ringen en roer dit door de curry. Laat even doorwarmen en dien op met de sambal er naast, en basmatirijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden