Kokosnoot bracht redding voor Kennedy

Gedurende de Tweede Wereldoorlog overleefde schipbreukeling John F. Kennedy dankzij lokale gidsen...

Van onze buitenlandredactie

De Amerikaanse marine heeft een 85-jarige inwoner van de Salomonseilanden geëerd omdat hij 64 jaar geleden het leven redde van de toekomstige president John F. Kennedy. Aan boord van de USS Pelleliu ontving Eroni Kumana de Amerikaanse vlag, een medaille en 1500 dollar voor een nieuw dak op zijn huis, schrijft de Britse krant The Times.

Kumana werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als verkenner voor de geallieerde troepen. Kennedy zelf was toentertijd kapitein van een kleine torpedoboot, maar tijdens een donkere nacht in augustus 1943 werd die doormidden gevaren door een Japanse torpedobootjager. De overlevenden zwommen daarna van het ene onbewoonde eiland naar het andere, op zoek naar de geallieerden. Kumana en zijn vriend Biuku Gasa verleenden hulp, hoewel zij aanvankelijk de schipbreukelingen aanzagen voor Japanners. Had Kumana munitie gehad, vertelde hij later, dan had hij zeker geschoten.

Toen dat misverstand was opgeheven, peddelde Kumana ruim 55 kilometer door vijandige wateren naar een Amerikaanse marinebasis met een kokosnoot waarop Kennedy een boodschap had gekerfd: ‘Eilandbewoner weet locatie hij kan weg wijzen 11 levend kleine boot nodig.’

Zes dagen na de schipbreuk werden de Amerikanen gered. ‘Die mannen waren zo blij en opgelucht dat wij ze hadden gevonden’, zei Gasa later. ‘Ze waren erg zwak en huilden.’

Kennedy nodigde de redders uit bij zijn presidentiële inauguratie in 1961, maar functionarissen van de Salomonseilanden vonden de twee mannen te ongemanierd voor zo’n officiële gebeurtenis en stuurden twee anderen. Twee jaar later werd Kennedy doodgeschoten. ‘Ik heb een week lang gerouwd om de dood van mijn vriend’, zei Kumana.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden