RECEPT ZOMERETEN & DRINKEN

Kokkels mensen, koop en proef ze nou eens

Deze zomer houdt kok Yvette van Boven zich in: iets lekkers uit de Noordzee met een biertje erbij en klaar is ze. Deze week: kokkels.

Kokkelpannetje op de barbecue. Beeld Oof Verschuren

Na een dagje aan de Nederlandse kust durf ik te wedden dat u (of een van uw kinderen) toch tenminste één mooi schelpje in uw zak heeft gestoken. Durf ik nog eens te wedden dat het een kokkelschelpje was. Een scheermes steekt natuurlijk ook niet zo prettig weg. Wij zijn een kokkelland, wist u dat? We zijn zelfs een van de grootste kokkelproducenten van Europa. De meeste van onze consumptiekokkels komen uit de Waddenzee. En weet u wat we daarmee doen? We verkopen ze massaal aan Spanje.

Vervolgens kopen we er vongole voor terug. Want dat kennen we. Dat doet ons denken aan vakantie. Dat is een beetje bizar, toch? Onze Nederlandse kokkel is veel goedkoper, is er bijna het hele jaar door en het belangrijkste: hij is ontzettend lekker.

Ga ze toch eens kopen mensen, de netjes kokkels liggen gewoon bij mij in het versvak van de Jumbo, u hoeft er niet eens voor om te fietsen. Klaar in 3 minuten. Waar wacht u nog op?

Ingrediënten

voor 4 personen, bereidingstijd 20 minuten

25 gram roomboter

2 flinke sjalotten, gesnipperd

4 tenen knoflook, in schijfjes

1 ruime eetl. tomatenpuree

2 eetl. (of meer naar smaak) (rozen-)harissa, bijv. van Souq via AH

1 flesje (ca. 300 ml) bier (zie het bieradvies van Raymond hieronder!)

ca. 20 kerstomaten, gehalveerd

1 blik (400gram) black eyed beans, afgespoeld en uitgelekt

1 kg kokkels

3 limoenen: de fijne rasp en het sap van 1 limoen, plus 2 in parten

1 lekker desembrood, in dikke sneden

3-4 eetl. olijfolie

zeezout en versgemalen zwarte peper

1 bosje koriander, grof gehakt

Bereiding

Zorg voor goede hete kolen in de BBQ, van die mooie met een wit aslaagje, waarop gekookt kan worden. Verhit er een zware – liefst gietijzeren – pan voor op. Dit kan natuurlijk ook binnen op het fornuis, op middelhoog vuur.

Smelt de boter in de pan en fruit de sjalotten met de knoflook erin tot ze zacht zijn, zo’n 5 minuten. Roer de tomatenpuree en harissa erdoor en bak die ook 2 minuten mee uit, tot de tomatenpuree zoet gaat ruiken. Blus af met het bier. Laat iets inkoken tot het iets indikt. Schep de kerstomaten er ook door. Kook het vocht in tot de helft.

Schep dan de bonen en de kokkels door de saus. Dek de pan af met een deksel of alufolie en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Schep de kokkels nog eens om en laat ze nogmaals een paar minuten afgedekt koken tot alle schelpen open zijn.

Schuif de pan opzij op het rooster of verhit een grillpan op het fornuis. Smeer de boterhammen in met olijfolie, en rooster ze tot ze goudbruin zijn. Bestrooi ze met zout en peper.

Strooi verse korianderblaadjes over kokkels en breng de saus op smaak met limoensap, geraspte limoenschil, zout en peper.

Zet de pan op tafel, geef het brood en de parten limoen erbij. Laat iedereen uit de pan eten, scheur het brood en doop het in de pan om de saus op te moppen. Geef er bakjes lauw water, voor alle vieze vingers, en veel servetten bij.

Nederlandse biertip van Raymond van der Laan:
Het bier in de pan kan natuurlijk ook prima in het glas, en de Kiem van Duits & Lauret uit Fort Everdingen gaat hier het best bij. Mild in smaak, maar genoeg stevigheid voor naast de barbecue. Het bier staat te boek als een lentebock of Maibock; het bockbier dat zijn naam ontleent aan het Duitse Einbeck komt in vele gedaanten tot ons. En dat betekent ook dat je bockbier niet alleen in de herfst kunt drinken’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden