Kokend van woede beklimt de zwarte reus 't podium

Het moet 'n keurige campagne worden om bewoners van de Franse voorsteden te bewegen te gaan stemmen. Maar het eerste debat wordt al een chaos....

'Stemmen bij de verkiezingen? Maar op wie dan wel? Er ishelemaal niemand die ons vertegenwoordigt.'

De reusachtige, zwarte jongen kookt van woede. Hij is op hetpodium geklommen van het gemeenschapshuis van Clichy-sous-Bois,de voorstad van Parijs waar eind oktober de rellen uitbraken dieFrankrijk enkele weken tot wereldnieuws maakte.

Nu, zeven weken later, wordt er op deze dinsdagmiddag hetstartschot van een nationale campagne gegeven. 'Bemoei je met depolitiek, want anders bemoeit de politiek zich met jou', luidteen van de leuzen.

De organisatoren willen dat zoveel mogelijk jongeren uit devoorsteden zich als kiezers registreren. Enkele bekende Fransenvan allochtone afkomst, onder wie rapper Joey Starr en komiekJamel Debouzze, zijn daartoe voor een debatbijeenkomst naarClichy-sous-Bois gehaald. Maar wat een exercitie in verantwoordburgerschap had moeten zijn, ontaardt ten overstaan vantientallen tv-camera's en fotografen al snel in chaos.

Want de zwarte reus die het debat inzet, geeft niet alleenaf op de politiek, maar ook op de vijftien goedwillende artiestenop het podium die willen uitleggen hoe belangrijk stemmen is.'Waarom zijn jullie hier vandaag wel en hoorde ik niemand vanjullie vorige maand, toen het er hier heet aan toeging?', vraagthij dreigend, terwijl hij zich naar het midden van het podiumbeweegt.

Rapper Starr durft tegen hem op te staan en zegt 'dat het eromgaat dat wij er vandaag zijn'. De reus neemt daarmee geengenoegen, waarna organisatoren en vrienden hem met de grootstemoeite van het podium weten af te duwen.

Maar ook wanneer dat is gelukt, blijft de kritiek op decampagne komen. 'Waarom zijn jullie hier nu pas? Waarom moestener eerst twee doden vallen in Clichy-sous-Bois?', schreeuwt eenArabische jongen met capuchon. 'Ik stem al jaren, maar er komtgeen enkele verandering in onze situatie', roept een meisje methoofddoek.

Een enkeling waagt het de bewoners van de voorsteden zelf tekritiseren. 'Als gemeenteraadslid probeer ik al jaren mensenzover te krijgen zelf politiek actief te worden. Maar niemand isdaarin geïnteresseerd. Iedereen doet alsof politiek alleen maariets is voor blanke mannen', merkt een autochtone Française op.

Samir Mihi, een lokale welzijnswerker die vorige maandlandelijke bekendheid verwierf met zijn oproepen aan jongeren omkalm te blijven, probeert haar uit te leggen waarom het stemmennu centraal staat: 'Als je een huis bouwt, begin je met defunderingen. Zo is het hier ook. We worden zelfs nog in de discogeweigerd. Dan kun je toch niet verwachten dat ze ons nu al inhet parlement toelaten. Geef me nog even tijd, voordat ikpresident van de Republiek word.'

Maar de kritiek op het initiatief neemt niet af, al weet dekomiek Jamel de lachers op zijn hand te krijgen door te rouwenom het heengaan van zoveel Fiat Panda's. Hij roert het publiekwanneer hij zegt 'uit solidariteit met zijn kleine broers enkleine zusters' naar Clichy-sous-Bois te zijn gekomen. Maar hijwordt niettemin aangevallen als de Arab de service, deexcuus-Arabier, van het Franse establishment. 'Wij zijn Frans endat is, ook al zijn er problemen, geen enkele reden om je teschamen', valt rapper Starr hem bij.

'Maar waar zijn jullie over vier maanden? Jullie komen hieralleen maar reclame voor jezelf maken', roept een jongen metrastakapsel aan het slot van het debat.

Tegen die tijd is de chaos in de zaal zo groot dat deorganisatoren het hopeloze inzien van hun voornemen een debat metde jongeren van Clichy-sous-Bois te organiseren, zo'n zeven wekenna de rellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden