Koken zonder koolhydraten kan best lekker zijn

In het post-Montignactijdperk zijn de diëten van Atkins en South Beach uitgegroeid tot twee van de belangrijkste doe-het-zelfmethoden om gewicht kwijt te raken....

Henrico Prins

Het South Beach-dieet is een genuanceerde versie van de boodschap die dieetgoeroe Atkins uitdroeg en die ertoe leidde dat half hip Amerika vijf jaar geleden leefde op niets dan biefstukken en gebakken eieren met spek. Atkins vond dat hij niet goed werd begrepen en wilde uiteindelijk – hij overleed in 2003 – ook wel toegeven dat het ene koolhydraat het andere niet was, zodat trouwe volgers van zijn leer weer gerust overgingen tot het eten van koolhydraatrijke voedingsmiddelen als pasta, rijst, brood en aardappelen.

Alles met mate natuurlijk, dat wel, want als de afgelopen decennia iets is gebleken, dan is het dat elk dieet werkt, zolang de mensen die het volgen zich maar bewust blijven van de noodzaak op hun consumptiepatroon te letten.

Dat is de truc. Meer is er niet. Een boek als het zojuist verschenen De koolhydraatarme keuken kan daarbij van pas komen, al is het opvallend dat een uitgave waarvan de inhoud zo sterk is verwant aan het gedachtegoed van Atkins, South Beach en soortgelijke afslankmethoden, juist die namen mijdt als de pest.

Maar verder staat het bol van de begrippen die de hardcore-lijner inmiddels kan dromen: van goede en slechte vetten tot Body Mass Index, van 'appel-of peermodel' tot het zogeheten Syndroom X, dat wel wordt geassocieerd met de toename van het aantal dikke mensen en de afname van lichamelijke activiteit. Het receptendeel is aardig afwisselend, bestrijkt alle soorten maaltijden en verschaft uitputtende instructies. Het boek kost weinig en alles staat erin – nou ja, behalve Atkins en South Beach dan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden