KOKEN: Mexicaans
1 middelgrote ui, 2 teentjes knoflook, 1 groene paprika, 1 blik kidneybeans (400 gram), 1 eetlepel maïs- of zonnebloemolie, 500 gram mager rundergehakt, 1 eetlepel chilipoeder, 1 theelepel gemalen komijn (djintan), 1 theelepel oregano, 1 blik gepelde tomaten (400 gram), 4 à 5 takjes koriander, zout....
Chili con carne met koriander
(4 personen)
Bijgerechten: 100 gram cheddar kaas, 5 lenteuitjes, 1 avocado, citroen- of limoensap, 1 bekertje zure room.
- Pel de ui en snipper hem grof.
- Pel de knoflook en pers die uit.
- Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprikahelften in stukjes.
- Spoel de kidneybonen met koud water af en laat ze uitlekken.
- Verhit in een braadpan de olie. Bak het gehakt in circa 4 minuten tot het rul en niet meer rose is.
- Voeg de ui, knoflook en paprika toe.
- Bak alles al roerend circa 10 minuten tot de paprika zacht is.
- Roer de chilipoeder, komijn, oregano en tomaten met vocht erdoor.
- Breng alles even aan de kook, voeg de kidneybonen toe en roer alles door elkaar.
- Draai het vuur laag en laat het geheel zonder deksel 15 minuten sudderen. Roer af en toe en druk daarbij de tomaten in stukken. Laat het vocht iets inkoken.
- Verwijder de steeltjes van de koriander en hak het blad fijn. Roer de koriander door het bonenmengsel. Breng het op smaak met zout.
- Bijgerechten: rasp de kaas.
- Verwijder het donkerste groen van de lenteuitjes en hak de rest fijn.
- Pel of schil de avocado en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukjes en sprenkel er citroen- of limoensap over om verkleuren tegen te gaan.
- Serveer kaas, lenteuitjes, avocado en zure room in aparte kommetjes bij de chili con carne.
- Geef er tortilla's (maïspannekoeken), maïsbrood of bruinbrood bij.