KOKEN: Mexicaans

1 middelgrote ui, 2 teentjes knoflook, 1 groene paprika, 1 blik kidneybeans (400 gram), 1 eetlepel maïs- of zonnebloemolie, 500 gram mager rundergehakt, 1 eetlepel chilipoeder, 1 theelepel gemalen komijn (djintan), 1 theelepel oregano, 1 blik gepelde tomaten (400 gram), 4 à 5 takjes koriander, zout....

Chili con carne met koriander

(4 personen)

Bijgerechten: 100 gram cheddar kaas, 5 lenteuitjes, 1 avocado, citroen- of limoensap, 1 bekertje zure room.

- Pel de ui en snipper hem grof.

- Pel de knoflook en pers die uit.

- Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprikahelften in stukjes.

- Spoel de kidneybonen met koud water af en laat ze uitlekken.

- Verhit in een braadpan de olie. Bak het gehakt in circa 4 minuten tot het rul en niet meer rose is.

- Voeg de ui, knoflook en paprika toe.

- Bak alles al roerend circa 10 minuten tot de paprika zacht is.

- Roer de chilipoeder, komijn, oregano en tomaten met vocht erdoor.

- Breng alles even aan de kook, voeg de kidneybonen toe en roer alles door elkaar.

- Draai het vuur laag en laat het geheel zonder deksel 15 minuten sudderen. Roer af en toe en druk daarbij de tomaten in stukken. Laat het vocht iets inkoken.

- Verwijder de steeltjes van de koriander en hak het blad fijn. Roer de koriander door het bonenmengsel. Breng het op smaak met zout.

- Bijgerechten: rasp de kaas.

- Verwijder het donkerste groen van de lenteuitjes en hak de rest fijn.

- Pel of schil de avocado en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukjes en sprenkel er citroen- of limoensap over om verkleuren tegen te gaan.

- Serveer kaas, lenteuitjes, avocado en zure room in aparte kommetjes bij de chili con carne.

- Geef er tortilla's (maïspannekoeken), maïsbrood of bruinbrood bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden