Koken aan tafel

Ik ben een snob tot in het diepst van mijn peperdure potten en pannen. Saus uit een pot, een broodkneedmachine, pudding uit een pakje, het komt er bij mij niet in....

Tijdens een vakantie in Zwitserland ontdekten mijn dochters zo'n lollig stel in de keukenkasten. Zonder uitleg begrepen ze feilloos waar dit apparaat voor dient en namen het in gebruik. Eenmaal thuisgekomen bleken wij zelf een gourmetstel te bezitten. Gewoon zelf gewonnen bij de bingo. Daarna gewoon zelf verdrongen.

Wij hebben nu een aardige voorraad gourmet-recepten. Maar eerst even de spelregels. Het Zwitserse apparaat zat met een stekker in het stopcontact. Ons bingo-stel heeft authentieke spiritusbranders, die vergen iets meer ouderlijk toezicht.

Elke dochter heeft naast haar bord een vuurvaste onderzetter, keukenwant en een kleine houten roerspaan. Aan de overkant van de tafel priemen minimaal twee ogen die in de gaten houden of de vuurvoorschriften wel nauwgezet nageleefd worden.

Absoluut favoriet zijn de uitgebakken spekjes, zowel de (voorgesneden) blokjes, als de plakken. Bij het ontbijt met ei, 's avonds in plaats van vlees bij de pasta of op een boterham. Het spek knettert lekker in de pan, het knappert lekker in de mond en het mislukt nooit.

Voor het avondmaal zijn goede vleesproducten dun gesneden slierten kipfilet of bieftuk. Lekker vinden, zeker de kleintjes, stukken knakworst. Onder de grill van een echt goumetstel barsten ze zo lollig open en krijgen zelfs een knapperig korstje.

Behalve het spek, bakken wij alle vleesproducten in een beetje boter of (olijf)olie. Omdraaien van vlees gaat het handigst met een vork. Bij ons is een gouden regel: wie iets in de pan draait, moet de pan vasthouden vanwege wegglijdgevaar. Vasthouden moet altijd met een gehandschoende hand: er wil nog wel eens een spettertje vet uit de pan springen en dat kan pijn doen. Om niet eeuwig vlees te eten, probeerden wij blokken (van ongeveer een bij een centimeter) zalmfilet. Viel goed in de smaak.

Kinderen vinden het leuk om zelf te bepalen wanneer iets gaar is, dat leert ze koken. Schroei de blokken eerst aan alle vier de kanten gaar, laat ze dan nog een à twee minuten in de pan garen. Haal ze uit de pan, snijd ze door en beoordeel de gaarheid. Als ze nog te rauw zijn, terugleggen en nog wat langer laten garen. Kruid naar smaak met zout en peper.

Om niet louter vis en vlees te eten, bakken wij ook komkommer en tomaat mee. In bijna elke supermarkt verkopen ze Chinese en Thaise groentemix. Echt roerbakken lukt op zo'n zwak vuurtje niet, smoren wel. Dat is ook lekker, bijvoorbeeld in sesamolie. Wie ervan houdt, kan als het bijna klaar is een scheutje sojasaus door de groente gieten. Helemaal super is als de een de groente bakt en de ander wat vlees of vis. Als je dat samen verdeelt, heb je een mooie salade.

Begeleid een gourmetpartij met pasta, rijst, brood en eventueel wat extra groente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden