Kok zegt Antillen noodsteun toe

Nederland zal de Antillen financieel steunen, zelfs voordat het IMF een rapport over het herstelplan van de eilandengroep heeft uitgebracht....

Kok noemde geen bedragen, maar gaf wel aan dat Nederland bereid is in ieder geval de ergste nood te lenigen. Voor verdere financiële hulp wordt echter de IMF-rapportage afgewacht. Nederland wil ten behoeve van Antilliaanse schuldeisers ook wel aangeven welke financiële steun het na een positief IMF-rapport beschikbaar stelt, vertelde Kok nog.

Vorige week had staatssecretaris De Vries van Antilliaanse Zaken ook al zonder bedragen te noemen duidelijk gemaakt dat Nederland de eilanden tegemoet zou komen. De Antillen zeggen op korte termijn 109 miljoen gulden nodig te hebben.

Het waren gisteren opnieuw met opzet voorzichtige uitlatingen van Nederlandse zijde. Pourier en zijn gevolg hebben tot en met donderdag gesprekken met Nederlandse ministers over de hulp die het land nodig heeft. Veel details moeten daarbij nog worden geregeld.

Kok noemde het onderhoud van dinsdagochtend 'plezierig en inspirerend'. Gesprekspartner Pourier bezigde de kwalificatie 'intensief'. Hij zei: 'Veel mensen vragen: hoeveel geld kom je vragen. Maar dat is bijzaak. Geld is belangrijk, maar belangrijker nog is wat je ermee gaat doen.' De Antillen hebben te lang geen geld in onderwijs en infrastructuur gestoken, gaf hij aan.

Kok maakte met nadruk onderscheid tussen hulp voor de korte en hulp voor de lange termijn. Op de korte termijn hebben de Antillen vooral geld nodig om de begroting voor 2000 rond te krijgen.

Nederland wil de Antillen helpen met een 'beleidsagenda' voor de lange termijn, die de eilanden nieuw perspectief kan bieden op financieel, economisch en sociaal vlak.

Over de situatie op de Antillen zei Kok dat 'de eilanden niet in een geweldige positie verkeren'. 'Er zijn te veel mensen, jonge mensen, met te weing perspectief. Sommigen zijn wat kansarm. Dat is vervelend voor henzelf en voor de samenleving. Er vindt ook een braindrain plaats.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden