Kok wil EMU niet laten stranden op 0,2 procent

EU-voorzitter Kok vindt dat de normen voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) niet te star moeten worden toegepast....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Kok zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij zo vlak voor de Top van Amsterdam 'absoluut geen bijdrage wil leveren aan het interessante spelletje wie wel en wie niet' tot de EMU-kopgroep gaan behoren. Maar met zijn uitspraak over de rekenmachine suggereerde hij dat Frankrijk en Duitsland toch worden toegelaten.

Beide landen zullen dit jaar afsluiten met een tekort op de begroting van 3,2 procent. In het Verdrag van Maastricht staat dat de norm 3 procent is. Als de Franse en Duitse economie zich gunstig ontwikkelen, lijkt Kok dus te kunnen leven met een overschrijding van de Maastricht-norm met 0,2 procent.

Als Frankrijk en Duitsland niet zouden toetreden, moet de EMU worden uitgesteld. 'We moeten de economische richting meewegen en kijken naar de beweging in de tijd: gaat een lidstaat omhoog of naar beneden met zijn financieringstekort', zei Kok vrijdag.

De regeringsleider reageerde koel op de commotie die gisteren bij VVD en CDA was ontstaan over de uitspraak van president Duisenberg van De Nederlandsche Bank in de Franse krant Les Echos, dat de geloofwaardigheid van de EMU 'belangrijker is dan de cijfers achter de komma'. Het interview was veel genuanceerder dan het op basis daarvan gebrachte nieuws, aldus Kok. Bovendien bepaalt niet Duisenberg welke landen toetreden, maar de staats- en regeringsleiders.

De premier verwees naar een interview met Die Zeit, waarin hij begin april al had gezegd dat de beslissing niet kan worden overgelaten aan de computer. 'Anders hoeven we volgend jaar ook geen Europese Raad te houden.' Tijdens die raad zal het definitieve besluit moeten vallen welke landen toetreden tot de EMU en welke niet.

Volgens Duisenberg is vorming van de EMU op basis van een tekort van 3,2 procent geen ramp. 'De criteria hebben geen wetenschappelijke waarde. In de wiskunde rondt men een cijfer tussen de 2,9 procent en 3,2 procent af op 3 procent.'

CDA en VVD noemden de uitspraken van Duisenberg, die binnenkort de leiding krijgt over de voorloper van de Europese Centrale Bank, 'niet zo verstandig' en 'onbegrijpelijk'. PvdA en D66 vonden dat Duisenberg het Verdrag van Maastricht correct had geïnterpreteerd. Maar minister van Economische Zaken Wijers (D66) deelde de kritiek van CDA en VVD.

Hoewel het niet de bedoeling was van het Nederlandse voorzitterschap, is de Top van Amsterdam door de Franse bezwaren tegen het stabiliteitspact toch in het teken van de EMU komen te staan.

De premier was gisteren niet al te optimistisch meer over het welslagen van de top. 'De politieke wil is er. Maar het verloop is niet voorspelbaar, de uitkomst is niet gegarandeerd', aldus een vermoeid ogende EU-voorzitter Kok.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden