Kok weigert te tornen aan aftrek van hypotheekrente

Premier en PvdA-lijsttrekker Kok vindt dat er niet getornd mag worden aan de aftrek van de hypotheekrente. Op de slotdag van het PvdA-congres nam hij afstand van de PdvA-afgevaardigden die de aftrek willen beperken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het PvdA-congres nam vrijdagavond laat een voorstel aan waarin het partijbestuur werd opgedragen een maximum voor de hypotheekrenteaftrek in het verkiezingsprogramma op te nemen. Zo zou geld vrijkomen voor individuele huursubsidie.

De PvdA-top reageerde onaangenaam verrast. Als aan de aftrek een maximum wordt gesteld, dan geldt dat hooguit voor extreem dure huizen of voor tweede of derde huizen, zei voorzitter Adelmund. Zij noemde de uitspraak van het congres 'het sluitstuk' van het fiscale beleid.

Het PvdA-bestuur moet nog bezien hoe de maximering van de renteaftrek in het programma wordt opgenomen. Het is zelfs niet zeker dat dit gebeurt, omdat overheveling van de besparingen op de renteaftrek naar de huursubsidie technisch niet mogelijk zou zijn.

Kok wees er zaterdag op dat de opbrengst door beperking van de aftrek van hypotheekrente bovendien te laag is om genoeg geld te kunnen binnenhalen voor de individuele huursubsidie, tenzij ook 'de gewone man met een gewoon huis' moet inleveren. En dat wil hij per se niet.

D66 vindt dat de geloofwaardigheid van de PvdA in het geding is. 'Of de partijleider is ongeloofwaardig, of het verkiezingsprogramma. Het is uiterst merkwaardig dat de partijleider er geen boodschap aan heeft, terwijl het congres het voorstel wel heeft aangenomen. Voor kiezers rijst nu de vraag: met wie hebben wij te maken? Met de partijleider of met het verkiezingsprogramma?', aldus financieel woordvoerder Ybema van D66.

Het congres scherpte het verkiezingsprogramma van de partij ook op enkele andere punten aan. Zo zal de ontwikkelingshulp 1 procent van het bruto nationaal product moeten zijn, in plaats van 0,8.

VVD-Kamerlid Van der Stoel vindt dat de PvdA wel realistisch moet blijven. Meer geld voor ontwikkelingshulp betekent dat het geld ergens anders moet worden weggehaald. De VVD is daarvan geen voorstander. 'Je moet je afvragen: doe ik dit nu voor mijn eigen lekkere gevoel, of kunnen de ontwikkelingslanden er ook echt iets mee?' Ook D66 twijfelt over het grote bedrag dat de PvdA'ers voor ontwikkelingslanden wil uitgeven.

Op het punt van de bestuurlijke vernieuwing werd een wezenlijke passage aangepast. De PvdA spreekt zich uit tegen de direct gekozen burgemeester. Niet de kiezers, maar de gemeenteraad moet volgens de PvdA'ers uit zijn midden de burgemeester kiezen.

In navolging van voorzitter Adelmund nam ook Kok zaterdag afstand van GroenLinks en de SP. In de meest recente opiniepeilingen groeien deze partijen flink. Kok noemde ze 'stoorzenders' die beweren dat Nederland wel sterker maar niet socialer is geworden. Kok: 'Dat is aanwijsbaar onwaar, en dat laat ik mij ook niet aanleunen.'

Pagina 3: VVD in peiling de grootste PvdA-congres ontaardt al snel; Pagina 7: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden