Kok: Van Traa schuwde duidelijk standpunt niet

'Maarten van Traa kon zichtbaar worstelen met zijn verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger. Ook al was enige twijfel hem nooit vreemd, hij schuwde het duidelijke standpunt niet.'..

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dit zei minister-president Kok donderdagmiddag tijdens de plechtigheid in de Tweede Kamer ter nagedachtenis van het PvdA-kamerlid, die dinsdagavond door een verkeersongeluk om het leven kwam.

Kok: 'Van Traa had een scherp oog en oor voor de schoonheid van het leven. Hij leed zichtbaar als de menselijke waardigheid in het geding kwam, als er sprake was - dichtbij of ver weg - van onrechtvaardigheid, van onmenselijkheid. Als hij zag dat wezenlijke waarden werden aangetast, kon hij in woede ontsteken. En als hij moest vrezen dat daaraan te weinig werd gedaan, kon zijn gevoel voor verantwoordelijkheid hem tot wanhoop, tot neerslachtigheid brengen. Hij werd dan tobberig, voelde zich écht in de steek gelaten.'

In een geladen sfeer, voor een volle publieke tribune, wenste Kok namens de regering steun voor 'alle mensen die hem dierbaar waren, die van hem hielden om wat hem bewoog en wat hij in beweging bracht'. De premier noemde het werk van Van Traa als voorzitter van de parlementaire enqueéecommissie Opsporingsmethoden 'van onschatbare waarde'. Kok refereerde aan Van Traa's politieke vader Den Uyl die hem als geen ander inspireerde.

Ook Tweede-Kamervoorzitter Bukman sprak namens de Tweede Kamer een in memoriam. Op de lege plaats van Van Traa lag tijdens de plechtigheid een groot boeket rode rozen. Dinsdag wordt de sociaal-democraat in besloten kring begraven, 's avonds is er een herdenkingsdienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden