Kok: uitlevering 'historisch moment'

Premier Kok noemt de komst van de Joegoslavische oud-president Milosevic naar het VN-tribunaal in Den Haag 'een historisch moment'. Het is volgens hem 'van ongelooflijk grote betekenis dat het recht zijn loop krijgt', terwille van de door strijd geteisterde Balkan-bevolking....

Van onze verslaggever

Het overbrengen van Milosevic naar Nederland is volgens Kok voorbeeldig gelopen. Hij bestreed vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet onvoorbereid was. 'Tijdig en correct' was de premier door de VN op de hoogte gesteld van de op handen zijnde komst van Milosevic. Hoewel gistermiddag bekend werd dat een Brits vliegtuig met Milosevic vanuit Tuzla (Bosnië) naar Eindhoven was gevolgen, wilde Kok niets zeggen over de uitvoering van de operatie. Het tribunaal hoopt immers op nog meer 'grote vissen', in het bijzonder de vroegere Bosnisch-Servische leiders Karadzic en Mladic. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de moord op duizenden moslims na de val van Srebrenica in 1995.

Het is onduidelijk of Milosevic, als hij veroordeeld wordt, in Nederland zijn straf zal uitzitten. Maar de verwachting is dat hem een langdurig proces in Den Haag beschoren is. Kok beaamde dat er veiligheidsrisico's verbonden zijn aan de berechting van Milosevic. Maar dat is nu eenmaal de consequentie van het streven om van Den Haag 'de juridische hoofdstad van de wereld te maken'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden