Kok: Simonis overdrijft, maar toch is hij welkom

Premier Kok vindt dat kardinaal Simonis deze week in de Volkskrant 'heel grote woorden heeft gebruikt om zijn grieven tot uitdrukking te brengen'....

Van onze verslaggever

Simonis klaagde dinsdag in een interview dat het paarse kabinet alle religie stelselmatig de samenleving uitwerkt en geen oog heeft voor welke godsdienst dan ook. Hij zei dat Kok de laatste drie jaar zelfs had geweigerd hem te ontvangen.

Kok, die zeer geïrriteerd over Simonis' uitlatingen was en er eerder deze week geen commentaar op wilde geven, zei vrijdagmiddag dat hij deze verwijten 'verre van zich werpt'. 'Ik vind dat Simonis overdrijft', zei hij.

De premier benadrukte dat er 'zeer ingrijpende' verschillen van opvatting bestaan en zullen blijven bestaan tussen de kardinaal en hemzelf en andere leden van het kabinet over onderwerpen als euthanasie, abortus en het homohuwelijk.

Kok verwees er ook nadrukkelijk naar 'dat die verschillen van inzicht niet zijn ontstaan bij het aantreden van Paars', maar al bestonden bij eerdere kabinetten waarin het CDA meedeed. 'Ze bestaan niet omdat we niet naar elkaar luisteren, maar omdat we er allebei anders in staan.'

Dat zijn paarse kabinetten wetgeving maken die de kardinaal niet zint, is 'geen kwestie van niet serieus nemen', aldus Kok. Het kabinet luistert naar alle geledingen uit de samenleving, maar neemt uiteindelijk 'de eigen verantwoordelijkheid' om wetgeving te maken.

Kok had zich evenwel aangetrokken dat de kardinaal vindt dat er geen goede dialoog tussen kabinet en kerk bestaat. 'Die handschoen pakken we op', zei hij. Hij heeft gistermorgen zijn kabinet contact laten leggen met de kardinaal om de behoefte aan een hernieuwing van het contact te uiten.

Verscheidene bewindspersonen uit het kabinet zijn ook bereid, kondigde hij aan, om met de bisschoppenconferentie in gesprek te gaan. 'Ik zal de kardinaal binnenkort zelf opbellen om een kop koffie met hem te gaan drinken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden