Kok legt kritiek partij op kabinet naast zich neer

Premier Kok verwerpt de kritiek vanuit zijn partij, de PvdA, dat de PvdA-ministers in zijn nieuwe kabinet te zeer bestuurder zijn, te oud en te weinig vernieuwend....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Kok pareerde maandag op zijn eerste persconferentie als aanvoerder van Paars II de eerste kritiek die zijn nieuwe kabinet ten deel viel. Afgelopen weekeinde toonden scheidend partijvoorzitter Adelmund, oud-partijvoorzitter Vreeman en het Kamerlid Van Zuylen hun ontevredenheid over de samenstelling van de ministersploeg.

Kok wenste gisteren aan hun klachten niet veel woorden vuil te maken. Hij schaarde zich naast fractievoorzitter Melkert die het gekrakeel als 'typisch PvdA' kwalificeert. Hij zei 'erg veel vertrouwen' te hebben in zijn kabinet.

Over zichzelf verklaarde Kok: 'Ik neem het estafettestokje niet van een ander over maar van mezelf. Dat is voor een marathonloper een heel bijzondere ervaring.' Gisterochtend bracht hij als formateur zijn eindverslag uit aan de koningin.

De ontvangst door Beatrix van de nieuwe ministersploeg had, anders dan in voorgaande jaren, plaats op het werkpaleis Noordeinde. Huis ten Bosch was vanwege een verbouwing niet beschikbaar. De nieuwe ministers legden een voor een de eed of de belofte af. De vier jaar geleden al beëdigde ministers hoefden dat niet opnieuw te doen.

Hierna presenteerde het nieuwe kabinet zich samen met de majesteit op het bordes aan de achterzijde van Noordeinde. Aansluitend vond op de departementen de overdracht plaats van portefeuilles. Alleen op Algemene Zaken (Kok), Financiën (Zalm) en VWS (Borst) was dit niet nodig omdat de ministers hier een tweede termijn dienen.

Maandagmorgen kwam het kabinet voor het eerst voltallig bijeen voor het constituerend beraad. De ministers zegden daarin toe zich te zullen houden aan het regeerakkoord.

De komende drie dagen buigen zij zich over de rijksbegroting voor het volgend jaar. Premier Kok zal zich vervolgens wijden aan het schrijven van de regeringsverklaring, waarover eind augustus in de Tweede Kamer wordt gedebatteerd.

Met het aantreden van het kabinet-Kok II draagt het ministerie van Binnenlandse Zaken voortaan de naam ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De portefeuille Antilliaanse en Arubaanse zaken was de afgelopen jaren bij Defensie ondergebracht. Bij Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt ook de minister voor het Grote Steden- en Integratiebeleid (Van Boxtel) ondergebracht.

De koningin verleende maandag ontslag aan acht ministers en elf staatssecretarissen. Zij die vertrekken zijn: Van Mierlo (Buitenlandse Zaken), Sorgdrager (Justitie), Dijkstal (Binnenlandse Zaken), Ritzen (Onderwijs), Voorhoeve (Defensie), De Boer (VROM), Wijers (Economische Zaken) en Melkert (Sociale Zaken).

Van de staatssecretarissen verdwijnen Patijn (Buitenlandse Zaken), Schmitz (Justitie), Kohnstamm en Van de Vondervoort (Binnenlandse Zaken), Netelenbos (Onderwijs - zij wordt minister van Verkeer en Waterstaat), De Grave (Sociale Zaken - keert terug als minister van Defensie), Nuis (Cultuur), Gmelich Meijling (Defensie), Tommel (Volkshuisvesting), Van Dok (Economische Zaken) en Terpstra (VWS).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden