Kok krijgt Cohen en Melkert niet op één lijn

Premier Kok is er dinsdag niet in geslaagd het conflict in de PvdA-top over versnelling van de asielprocedure te beslechten....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Fractievoorzitter Melkert verkondigde vorige week in het tv-programma Buitenhof voor de kerst een nieuwe vreemdelingenwet te willen. Hij verraste daarmee zijn partijgenoot staatssecretaris Cohen, die verantwoordelijk is voor het asielbeleid. Volgens Cohen is Melkerts wens onmogelijk, omdat daardoor de samenhang van het nieuwe asielbeleid wegvalt.

Melkert heeft gisteren bij wijze van compromis voorgesteld het deel van de wet dat handelt over versnelling van de asielprocedure met voorrang te behandelen. Melkert meent dat justitie-ambtenaren de wetgeving onnodig ophouden. De coalitiepartners spraken eerder af juist vanwege de samenhang de wet niet in delen te knippen.

Het conflict komt ongelegen, omdat Kok vandaag op aandringen van D66 de fractieleiders van PvdA, VVD en D66 ontvangt. De beide vice-premiers Jorritsma en Borst zijn ook bij het overleg aanwezig.

Intern coalitieoverleg werd noodzakelijk, omdat de gemoederen tussen PvdA en VVD in het asieldebat van twee weken geleden hoog waren opgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden