Kok houdt ambtenaar bij openbaar optreden aan regeerakkoord

Premier Kok wil topambtenaren niet monddood maken. Dat zei hij dinsdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De VVD keurt de recente uitlatingen af van onder meer de secretarissen-generaal Van Wijnbergen van Economische Zaken en Geelhoed van Algemene Zaken. De eerste liet zich kritisch uit over de voorspelde economische groei, de ander over de kwaliteit van de wetgeving bij Justitie.

'Vrijheid van meningsuiting geldt niet voor ambtenaren als het gaat om het beleid van hun minister', oordeelde VVD-Kamerlid Te Veldhuis. Het openlijk bekritiseren van beleid is volgens hem een slecht voorbeeld voor de honderdduizend andere anbtenaren. 'Als ze dat allemaal gaan doen, wordt het een soepzootje', aldus de VVD'er.

D66 vindt juist dat topambtenaren niet gemuilkorfd mogen worden. 'In een volwassen democratie moeten ook topambtenaren kunnen zeggen wat ze vinden. Met hun uitlatingen kan iedereen zijn voordeel doen', vindt D66-KamerlidScheltema.

Volgens Kok moet het niet dramatischer worden voorgesteld dan het is. Hij vindt met D66 dat er positief gebruik gemaakt moet worden van de opvattingen van de ambtelijke top. 'Maar er zijn grenzen. Die opvattingen mogen bijvoorbeeld niet strijdig zijn met het regeerakkoord', aldus Kok.

Het pleidooi van D66 voor een één- of tweewekelijks vragenuurtje met de minister-president in de Tweede Kamer, zoals dat in Groot-Brittanië bestaat, stuitte op weerstand van Kok. Hij wees erop dat ministers in Nederland een sterke eigen verantwoordelijkheid hebben en dat de minister-president 'daar niet doorheen kan fietsen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden