Kok hoopvol over resultaat 'Amsterdam'

Tijdens de Europese top in Noordwijk is weer wat schot gekomen in de voorbereiding van het Verdrag van Amsterdam. Afgelopen maandag was het overleg in de Raad van Ministers komen vast te zitten....

Van onze correspondenten

NOORDWIJK

Jacques Santer, de voorzitter van Europese Commissie, vond Kok 'te bescheiden'. Santer prees de 'hoge kwaliteit' van het werk van het Nederlandse voorzitterschap van de Unie. Uiteraard zullen er volgens hem op het laatste ogenblik nog beslissingen moeten vallen.

Maar de Commissievoorzitter is er sinds Noordwijk van overtuigd dat het Verdrag van Amsterdam er komt.

Vooral in de heikele kwestie over de omvang van de Europese Commissie is nu 'forse vooruitgang geboekt'. Kok sluit niet uit dat de status quo gehandhaafd blijft: tot 2005 zal de Europese Commissie twintig leden tellen.

Bondskanselier Helmut Kohl blaakte van vertrouwen over de gang van zaken. Ook hij gelooft: 'Het Verdrag van Amsterdam komt er.' Hij wees op de grote vastbeslotenheid, die in Noordwijk is gebleken, om het verdrag voor medio juni klaar te hebben.

Premier Kok had de leiders in hotel Huis ter Duin uitgedaagd om 'open en constructief' over de uitstaande problemen in het toekomstige Verdrag van Amsterdam te discussiëren. Alle knelpunten - volgens de Nederlandse regering acht - zijn de revue gepasseerd.

Deze knelpunten draaien meestal om de toekomstige uitbreiding van de Unie. De grote lidstaten willen in een grotere Unie hun huidige invloed niet verliezen. Op zijn minst willen ze niet worden overstemd door een meerderheid van kleine landen. Vandaar de eis van de 'groten' van een groter stemgewicht in het belangrijkste instituut van de Unie, de Raad van Ministers.

Helmut Kohl constateerde in Noordwijk dat er in de discussie over de uitbreiding een zekere ontspanning te bemerken is. 'Ik ben blij dat met de entree van Polen, Tsjechië en Hongarije in de NAVO de druk op Europa wat afneemt.' De uitbreiding van de Unie zal volgens hem nu pas in 2005 worden gerealiseerd.

Ontspanning is in de Unie ook merkbaar over de Britse bijdrage aan de discussie over het Verdrag van Amsterdam. De nieuwe Britse premier Tony Blair heeft op de Eurotop laten blijken dat ook hij geen 'pover resultaat' wil in Amsterdam.

Helmut Kohl concludeerde na afloop van de eerste sessie met Blair: 'Groot-Brittannië staat weer midden in Europa, het bevindt zich in elk geval niet langer in een doodlopende straat.' Kohl wuifde de tegenwerpingen weg dat Blair uitzonderingsposities eist in het Verdrag van Amsterdam: 'In elk verdrag worden uitzonderingen toegestaan.'

Zijn vriend Blair herhaalde in Noordwijk inderdaad zijn eerdere belofte: Groot-Brittannië stelt zich 'constructief' jegens Europa op. Maar Blair houdt de nationale Britse belangen nauwlettend in het oog. 'We moeten de beste deal uit Europa halen.' De Britse belangen in Europa zal hij 'rigoureus' verdedigen. Daarom voorspelt hij voor een akkoord in Amsterdam 'harde onderhandelingen'.

Zo weigeren de Britten de grenscontroles op te geven. Ze zijn tegen elke vorm van 'vermeenschappelijking' van de justitiële samenwerking. Ook defensie en buitenlands beleid moeten intergouvernementeel blijven.

Een nieuw probleem heeft Blair opgeworpen door te eisen dat nog vóór Amsterdam harde afspraken worden gemaakt over het visserijbeleid. Londen eist dat een einde wordt gemaakt aan de praktijk van 'quotahopping', waarbij Spaanse en Nederlandse vissers Britse boten opkopen met een vangstquotum.

Blair eist ook dat Europa zich concentreert op zaken 'die de mensen aangaan', zoals werkgelegenheid en milieu. Maar hetsociale protocol mag niet leiden tot nieuwe EU-wetgeving. Alleen een flexibele arbeidsmarkt en scholing staan volgens Blair borg voor meer banen.

Verdere doorbraken in de onderhandelingen over het Verdrag van Amsterdam moeten komen tijdens de reis van Kok en Van Mierlo langs de Europese hoofdsteden in juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden