Kok geeft kroonprins uitbrander

Premier Kok heeft woensdag in opvallend harde bewoordingen kroonprins Willem-Alexander op de vingers getikt. Kok nam afstand van de opmerkingen van de kroonprins over zijn mogelijke schoonvader....

Van onze verslaggeefster

Kok heeft Willem-Alexander gebeld op zijn rondreis door de Verenigde Staten, kort nadat hij kennis had genomen van diens uitlatingen. 'Ik heb hem mijn opvatting uitgelegd. Het hoofdstuk is nu gesloten.' Hij voegde er aan toe dat de afgesproken 'radiostilte nu weer in acht wordt genomen'. Kok noemde het onverstandig dat de kroonprins zich had laten verleiden uitspraken te doen.

In een ontmoeting met de Nederlandse pers leek Willem-Alexander het dinsdag in New York op te nemen voor zijn mogelijke aanstaande schoonvader Jorge Zorreguieta. Hij zei dat Zorreguieta ten onrechte een coördinerende rol had toegemeten gekregen bij de staatsgreep van Videla in 1976. De rol van Zorreguieta is belicht in een biografie over Videla en vermeld in Nederlandse media.

Willem-Alexander verwees de aanwezige Nederlandse journalisten naar een ingezonden brief in de Argentijnse krant La Nación, waarin staat dat in de biografie genoemde interviews met Videla nooit zijn gehouden. De kroonprins zei niet dat de brief door Videla was geschreven. Kok zei niet te weten of Willem-Alexander wist dat Videla de ondertekenaar van de brief in La Nación was. Zijn opmerking zou er ook geenszins op duiden dat hij de inhoud van de brief onderschrijft.

Kok zei gisteren verrast te zijn dat de prins zich heeft laten verleiden enkele persoonlijk getinte opmerkingen over het verleden van Zorreguieta te maken. Het druist in tegen de afgesproken gedragslijn dat er pas openheid van zaken wordt gegeven, als er relevante feiten zijn te melden. 'Het ware verstandiger geweest als de prins die verleiding had weten te bedwingen', aldus Kok.

De minister-president nam het vervolgens op voor de prins, met de opmerking dat Willem-Alexander op een lacune in de Nederlandse berichtgeving had willen wijzen. Hij had, aldus Kok, niet de bedoeling gehad in de bres te springen voor Zorreguieta of zich met hem willen identificeren. Hij had slechts willen wijzen op het belang van de zorgvuldigheid en volledigheid van berichtgeving.

Videla schrijft in La Nación dat hij de 'gruwelen van een oorlog die was uitgelokt door extremistische krachten' betreurt. Desgevraagd liet Zorreguieta in het tv-programma NOVA weten zich bij die woorden aan te sluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden