Kok: EU snel uitbreiden tot 25 lidstaten

Premier Kok vindt dat de Europese Unie op zo kort mogelijke termijn moet worden uitgebreid tot 25 of 30 lidstaten....

Van onze verslaggever

Als het aan de premier ligt, moet de Europese Unie binnen vijf tot zes jaar al zijn uitgebreid tot 23 of 24 landen. Dat zei hij dinsdag op een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Internationale Zaken.

Hij gaf toe dat het een optimistisch scenario is, maar benadrukte de noodzaak van snelheid. 'De eerste golf' van toetredende landen moet minimaal vijf tot zes landen bevatten, waaronder in ieder geval Polen.

'De EU mag niet talmen. In economisch opzicht is er voor de Unie nauwelijks een beter moment voor de uitbreiding te bedenken', zei Kok. Hij is tegelijkertijd bezorgd over bedenkingen die tegen de uitbreiding leven in huidige lidstaten.

Hij waarschuwde pessimisten: natuurlijk komen er problemen bij de uitbreiding, maar 'we moeten oppassen voor overdrijving', aldus de premier. 'Voor troebele sentimenten is geen plaats.' Nederland wil bij de komende Europese Raad in december in Nice een tijdpad vastleggen voor het lidmaatschap van alle kandidaat-leden.

Kok bepleitte overgangsregelingen en acht een Europa van verschillende snelheden onvermijdelijk. Dat wil zeggen dat niet alle EU-regelingen voor alle lidstaten tegelijkertijd zullen gelden. Een kopgroep kan verder zijn met integratie dan anderen.

Kok bepleitte ook een ingrijpende hervorming van Europese instituties die met de uitbreiding gepaard moet gaan. Als het aan Nederland ligt, zal elke lidstaat in de Europese Commissie één commissaris krijgen. Nu hebben sommige lidstaten er meer.

In de Europese Raad bepleit Nederland een gedifferentieerde vertegenwoordiging. Het demografisch gewicht van een lidstaat moet tot uitdrukking worden gebracht in het stemgewicht. Nederland zou op die basis meer stemgewicht krijgen dan België, zei Kok gisteren nog eens. Bij de onderhandelingen over het Verdrag van Amsterdam ontstond daarover al ruzie tussen de buurlanden, maar Kok liet blijken dat hij nog niet van mening is veranderd.

Besluiten van de Europese Raad zouden in de toekomst moeten worden gedragen 'door een meerderheid van de EU-bevolking', vindt Kok. Binnen de Unie zou besluitvorming bij gekwalificeerde meerderheid hoofdregel moeten worden, aldus Kok. Het Europees Parlement zou medebeslissingsrecht moeten krijgen. Op slechts een klein aantal onderwerpen zou nog unanimiteit moeten gelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden