Kok berispt Netelenbos na ommezwaai over Betuwelijn

Premier Kok heeft vrijdag zijn partijgenoot Netelenbos van Verkeer en Waterstaat op de vingers getikt over de Betuwelijn. Netelenbos handelde volgens hem eigenmachtig door openlijk te twijfelen over de noodzaak van de noordtak van deze railverbinding....

Van onze verslaggever

Ze heeft volgens de premier de ministerraad totaal verrast met haar uitspraken en loopt daarmee vooruit op kabinetsberaad dat pas in oktober wordt gehouden. 'Ik wist niet van haar twijfel,' zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. 'Dat was wel even opkijken.'

Netelenbos had gezegd dat de hoofdroute wel gewoon aangelegd wordt. Kok onderstreepte dat gisteren: 'Dit is een vitale verbinding tussen de mainport Rotterdam en het achterland.' Over de noordtak, de aanleg van een verbinding van Arnhem naar Oldenzaal, denkt het kabinet nog na.

Maar coalitiepartner D66 is na de uitspraken van de bewindsvrouw gaan twijfelen over het nut van de hele Betuwelijn. VVD en PvdA zijn nog voor.

Netelenbos, die gisteren afwezig was in de ministerraad, vond de kosten van vijf miljard gulden voor de noordelijke aftakking niet in verhouding staan tot het verwachte gebruik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden