Koizumi ziet af van bezoek aan omstreden gedenkplaats

Premier Junichiro Koizumi heeft maandag afgezien van een bezoek aan de omstreden Yasukuni-schrijn in Tokio, waar alle Japanse oorlogsdoden worden herdacht inclusief 14 oorlogsmisdadigers....

Van onze buitenlandredactie

Met name China en Zuid-Korea, die zwaar hebben geleden onder de Japanse bezetting en koloniale onderdrukking, hadden te kennen gegeven dat ze een dergelijk bezoek van de Japanse premier hoog zouden opnemen.

Koizumi zag zonder nadere aankondiging af van het bezoek. Maar twee leden van zijn kabinet, de ministers van Volksgezondheid en Milieu, gingen wel. En ook een van de leiders van de regerende Liberaal-Democratische Partij, de als potentiële opvolger van Koizumi beschouwde Shinzo Abe, maakte zijn opwachting bij de schrijn. Ook veel Japanse burgers kwamen maandag de zielen van de oorlogsdoden aanbidden: meer dan 150 duizend, een record.

In een verklaring bood Koizumi opnieuw excuses aan voor het Japanse oorlogsverleden. ‘In het verleden heeft Japan, door zijn koloniale bewind en agressie, vreselijk veel schade en leed berokkend aan mensen uit vele landen, vooral de Aziatische’, zei de premier.

‘Deze historische feiten oprecht onder ogen ziend, geef ik eens temeer uiting aan mijn gevoelens van diepe spijt en oprecht berouw, en aan mijn gevoelens van rouw voor alle slachtoffers van de oorlog, in binnen- en buitenland. Ik ben vastbesloten de lessen van de gruwelijke oorlog niet te laten verbleken, en bij te dragen aan de vrede en welvaart in de wereld zonder ooit weer oorlog te voeren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden