Köhler, Matsier, Lohr

En dan hier nog de jarige Nicolaas Matsier, de vrouw van de krul, herinneringen aan Berlijn, een geestige alternatieve geschiedenis van Europa en andere net verschenen titels.

redactie

Vuurpijlen vangen

Twee vrije geesten die samen graag op de wereld schelden, of in de zomer elke vrijdag het park bombarderen met jeu-de-boulesballen, dat zijn de vertelster en de 'halve Roemeen' tot wie ze zich richt, in het titelverhaal uit Vuurpijlen vangen van Karen Köhler (1974). In een komische toptien geeft de jonge vrouw tien redenen waarom ze niet de vriendin van de jongen kan zijn, van 'Je hebt maar één boek' en 'In al je sokken zitten gaten' tot 'Je zult me verlaten'. Dat gebeurt op een onverwacht dramatische manier. Gerrit Bussink vertaalde de verhalen uit dit debuut, dat in Duitsland twee prijzen kreeg.

Podium; € 18,50. Beeld .
Podium; € 18,50.Beeld .

Compositieportret

Een lifter is geheugenloos, schreef Nicolaas Matsier in 1976 in het verhaal 'Deux-chevaux en Volkswagen': onmiddellijk inzetbaar in een nieuwe situatie, terwijl achter hem de verstreken tijd zich verdicht tot een punt 'en achterblijft aan de kant van de weg, in het geplette gras, samen met de vormen van onze rugzakken en uitgestrekte lichamen - anonieme tekens van een langdurig verblijf. Tot oppervlak geworden.' Aanstaande maandag wordt Matsier 70, wat gevierd wordt met de uitgave van zijn verzamelde verhalen onder de titel Naar het leven (euro 24,90) en een zelfportret in alfabetisch geordende fragmenten: Compositieportret.

undefined

De Bezige Bij; € 19,90. Beeld .
De Bezige Bij; € 19,90.Beeld .

Dit is Big Data

Na De Big Data-Revolutie van Viktor-Mayer Schönberger en Kenneth Cukier komt MavenPublishing opnieuw met een vertaald boek over het onderwerp: Dit is Big Data van New York Times-journalist Steve Lohr. Hij legt uit wat big data is (of zijn - meervoud en enkelvoud worden hier door elkaar gebruikt) - namelijk een verzamelnaam voor een reeks technologieën die iets doen met de enorme hoeveelheid tegenwoordig beschikbare gegevens - en wat we ervan kunnen verwachten. 'Precies zoals moderne telescopen de astronomie hebben veranderd en moderne microscopen hetzelfde hebben gedaan voor de biologie, zo zijn big data ook een belofte, maar dan veel breder, in elk denkbaar veld en in elke denkbare discipline.' Zoals het internet de economie van de communicatie veranderde, zo zullen big data de economie van de ontdekking veranderen, schrijft Lohr: 'De meest uiteenlopende beslissingen zullen steeds vaker worden genomen op basis van gegevens en een analyse van die gegevens in plaats van op basis van ervaring en intuïtie - meer wetenschap en minder gevoel.'

undefined

Maven Publishing; 18 euro. Beeld .
Maven Publishing; 18 euro.Beeld .

Lizzie

De prerafaëlitische schilder/dichter Dante Gabriel Rossetti en zijn favoriete model Elizabeth Siddal (die in 1862 zelfmoord pleegde) , herleven in de historische roman Lizzie van Eva Wanjek. Achter deze gelegenheidsnaam gaat een Nederlands schrijversduo schuil: Martin Michael Driessen en dichteres Liesbeth Lagemaat. Dante en Lizzie zijn niet in alle opzichten gelijk aan de historische personages, de auteurs betitelen hun boek als een 'literaire fantasie'.

undefined

Wereldbibliotheek; € 24,95. Beeld .
Wereldbibliotheek; € 24,95.Beeld .

De man die de taal van de slangen sprak

In een wonderlijke allegorische vertelling over De man die de taal van de slangen sprak volgt Andrus Kivirähk (1970, ook bekend van kinderboeken en toneelstukken) de verteller Leemet, die op zoek gaat naar de mythische Oerkikker. In 2007 een bestseller in Estland, nu vertaald door Jesse Niemeijer, deze geestige alternatieve geschiedenis van Europa. 'Zolang ik leef en zolang deze oude eland het zich herinnert, kent men hier in het dichte donkere bos nog de taal van de slangen.'

undefined

Prometheus; € 19,90. Beeld .
Prometheus; € 19,90.Beeld .

Maroeska Metz

De vrouw van de krul wordt ze genoemd, Maroeska Metz (Amsterdam, 1959), een selfmade interieurdesigner, die begin jaren negentig in zwang raakte met haar barokke kroonluchters van ijzersmeedwerk (met verlichting kun je een interieur maken of breken, is Maroeska's motto) en onbevreesdheid om het ornament te gebruiken. René (fotografie) en Barbara (tekst) Stoeltie stelden het boek Maroeska Metz samen over haar oeuvre. Met als ijzeren constante: de krulvorm die in al haar meubels, servies, sieraden en behang verwerkt is.

undefined

Louvre Victoire; € 35,-. Beeld .
Louvre Victoire; € 35,-.Beeld .

Kinderjaren in Berlijn rond 1900

In de jaren dertig van de vorige eeuw noteerde de Joods-Duitse filosoof Walter Benjamin (1892-1940) zijn herinneringen aan het Berlijn van rond 1900, de stad waar hij geboren was en die hij inmiddels was ontvlucht - hij vermoedde dat hij er niet meer zou terugkeren. Het typoscript werd in 1981 teruggevonden in Parijs en is nu door Hans Driessen vertaald onder de titel Kinderjaren in Berlijn rond 1900. Bij dat noteren mocht het gevoel van hunkering de geest niet de baas worden, schrijft Benjamin in zijn voorwoord, en om die reden 'treden de biografische schetsen volledig op de achtergrond - en met hen de fysionomieën van zowel mijn gezin als die van mijn kameraden. Daarentegen heb ik mijn best gedaan de beelden te pakken te krijgen waarin de ervaring van de metropool haar neerslag vindt in een kind uit de burgerlijke klasse.'

undefined

Vantilt; €17,50. Beeld .
Vantilt; €17,50.Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden