Köhler gekozen tot nieuwe president Duitsland

Horst Köhler is zondag aangewezen als het nieuwe staatshoofd van Duitsland. De voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kreeg de steun van de meerderheid van de Bondsvergadering, het kiescollege dat de bondspresident aanwijst...

ANP

Köhler (61) is tweede keus. De christen-democratische zusterpartijen CDU en CSU schoven hem begin maart naar voren, nadat de voormalige CDU-leider Wolfgang Schäuble op weerstand van de liberale FDP was gestuit. De tegenkandidaat van de rood-groene regeringscoalitie was de 61-jarige Gesine Schwan.

Köhler kreeg 604 stemmen, één meer dan de vereiste absolute meerderheid. Schwan kreeg uiteindelijk 589 geldige stemmen. In totaal 1206 personen mochten bepalen wie tot 2009 het hoogste ambt van Duitsland bekleedt. Dat getal van 1206 is precies het dubbele van het aantal zetels in de volksvertegenwoordiging, de Bundestag. Overigens stemden er zondag 1204 personen. Een zetel in het parlement is door een overlijden vacant en een volksvertegenwoordiger was ziek.

De 603 parlementariërs uit de Bondsdag vormen de ene helft van de Bondsvergadering. De overige 603 leden zijn een afspiegeling van de politieke verhoudingen in de deelstaten. Het gaat hierbij om premiers van de zestien deelstaten, afgevaardigden uit de regionale parlementen en ex-politici. Maar ook Porsche-chef Wendelin Wiedeking en bekende sporters zoals de schaatster Claudia Pechstein kregen een uitnodiging.

Köhler vestigde begin jaren negentig als staatssecretaris van Financiën al de aandacht op zich. Hij werkte mee aan de Duitse hereniging en aan het vertrek van de sovjettroepen uit de voormalige DDR. Ook was hij als verantwoordelijke voor financiële en monetaire relaties maatgevend betrokken bij de onderhandelingen over het Europese Verdrag van Maastricht.

Toen zijn dochter blind werd, gaf hij in 1993 zijn regeringswerk op. Vijf jaar lang was hij president van het verband van Duitse spaarbanken. Daarna leidde hij de Europese Ontwikkelingsbank in Londen. In 2000 trad hij aan als directeur van het IMF.

Köhler geldt als man met kennis van zaken en als bescheiden persoon. Hoewel hij sinds 1981 CDU-lid is, kreeg hij de reputatie vaak zakelijk en politiek onafhankelijk te handelen. De christen-democraten en liberalen bestempelen hem dan ook als ideale president voor alle Duitsers. Zelf hoopt Köhler dat hij ook als staatshoofd 'zijn land een goede dienst kan bewijzen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden