Kohl wil speciale band tussen Israël en EU

JERUZALEM Israël moet een bijzondere relatie met de Europese Unie krijgen. Deze betrekkingen kunnen bij een voortschrijdende vrede in het Midden-Oosten worden uitgebreid tot de hele regio....

AP; DPA

AP, DPA

'Er lopen onderhandelingen over dit onderwerp, en zoals gewoonlijk zijn er enkele problemen, maar ik geloof dat we die kunnen oplossen', aldus Kohl. Israël en de EU praten al maanden over nieuwe handelsbetrekkingen. De meeste EU-staten zijn tegen Israëls verzoek om het geassocieerde lidmaatschap. Israëlische functionarissen klagen over de aarzeling van de EU de Europese markt open te stellen, zodat Israël zijn jaarlijkse handelstekort met de EU kan dichten.

Kohl beloofde zich over drie weken op de EU-top in Cannes in te zetten voor een versterking van de bijzondere positie van Israël in de Unie. De bondskanselier wil dan uitvoerig verslag uitbrengen van zijn rondreis door het Midden-Oosten.

Kohl maakte bekend dat Volkswagen en de Israëlische firma Dead Sea Works een gemeenschappelijke onderneming willen beginnen voor de produktie van magnesium-onderdelen voor lichte auto's. Daartoe zal Volkswagen honderd miljoen dollar in Israël investeren. Verder wil Duitsland financiële bijdragen leveren aan gezamenlijke Israëlisch-Jordaanse en Israëlisch-Palestijnse projecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden