Kohl sust met succes opstand mijnwerkers

De Duitse mijnwerkers zijn weer aan het werk. Met een minimale toezegging is kanselier Kohl er donderdag in geslaagd de opstand te sussen....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Per saldo kan derhalve worden gesproken van een politieke overwinning voor Kohl en zijn centrum-liberale coalitie. De concurrentie van sociaal-democraten en Groenen in NRW is opgezadeld met een uitgavenpost van ruim acht miljard mark. In een spoeddebat van het parlement in Düsseldorf noemde premier Johannes Rau (SPD) de een miljard mark, die NRW jaarlijks tot 2005 moet opbrengen, 'financieel en begrotingstechnisch volstrekt onverantwoord'.

De sociale schade die zou worden aangericht bij gedwongen ontslag zou volgens hem echter nog groter zijn geweest als hij niet had toegegeven. Rau wil alsnog met Bonn onderhandelen over een andere verdeling van de federale inkomsten.

Pikant is dat de kanselier er zelfs in geslaagd is een boekhoudkundige wig te drijven tussen NRW en Saarland, de deelstaat van SPD-voorzitter Oskar Lafontaine. Saarland, sowieso al lang failliet, hoeft niet langer jaarlijks 200 miljoen mark bij te dragen aan het verlies van zijn drie kolenmijnen, waarvan er een dicht gaat.

Kohl is alleen door de bocht gegaan voorzover het de kosten van omscholing betreft. Voor de jaren tot de eeuwwisseling heeft hij in totaal 900 miljoen geschrapt van zijn oorpronkelijke verlagingsvoorstel. Tot aan 2005, wanneer opnieuw moet worden onderhandeld over de laatste steenkoolmijnen, betaalt Bonn nog eens 750 miljoen meer dan Kohl had gewenst. In totaal heeft de kanselier dus voor 1,65 miljard toegegeven.

Althans op papier. In een uiterst gecompliceerd rekenmodel, dat door iedereen anders werd uitgelegd, wordt er geschoven met de aandelen van de staatsmijnen in Saarland.

Hoe men ook rekent: vanaf 2005 wordt Duitse steenkool jaarlijks gesubsideerd met 5,5 miljard mark in plaats van de huidige ruim elf miljard. De bijdrage van Bonn gaat conform Kohls oude voorstel omlaag van 9,8 naar 3,8 miljard mark. Het bedrag staat in een soort balans, die gisteren door de kanselarij werd verspreid en was goedgekeurd door de vakbondsleiding.

Een paar honderd motorrijders uit het Roergebied leken het compromis juist te hebben ingeschat. Uit protest draaiden ze 's middags met brullende motoren een rondje door het regeringscentrum in Bonn. 'Wij zijn verarschst (verneukt)', zei er een voor de tv.

Voorzitter Hans Berger van IG Bergbau erkende dat hij niet 'in een juichstemming verkeert'. Volgens plan, alleen vertraagd, gaan acht van de achttien mijnen dicht. Van de 86 duizend mijnwerkers die ondergronds werken, moeten er tot 2005 48 duizend worden omgeschoold. Wolfgang Clement, minister van Economische Zaken in Düsseldorf, verwacht dat het compromis in Saarland en NRW honderdduizend arbeidsplaaten gaat kosten.

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden