Kohl koopt met boete vervolging af

Helmut Kohl hoeft niet voor de rechter te verschijnen wegens zijn aandeel in de zwartgeld-affaire van de CDU. Het Openbaar Ministerie in Bonn maakte bekend dat het strafrechtelijk onderzoek tegen Kohl zal worden stopgezet, als hij een geldboete van 300 duizend mark betaalt....

Daarmee ontkomt de oud-kanselier aan een rechtszaak en krijgt hij ook geen strafblad, wat hij heel belangrijk vond. Voor Kohl dreigen nu geen juridische consequenties meer voor het systeem van geheime rekeningen dat hij er tijdens zijn 25 jaar als partijvoorzitter op na hield.

Verschillende rechtsgeleerden kritiseerden het besluit van het Openbaar Ministerie. Een onderzoek kan worden stopgezet in ruil voor een boete als de 'schuld gering' is en 'geen openbaar belang bij vervolging' bestaat.

Maar Kohl blijft de wet overtreden, omdat hij niet wil vertellen wie hem tussen 1993 en 1998 twee miljoen mark heeft gegeven, stelden ze. De verdenking van 'untreue' is in feite bevestigd door onderzoekers en verdachte. Een van de geleerden stelde dat 'een minder prominente verdachte allang in de gevangenis had gezeten'.

Kohls tegenstanders in de enquêtecommissie van de bondsdag wezen er ook op dat de oud-kanselier met het betalen van de straf schuld erkent. 'Waarom is hij bereid te betalen, als hij onschuldig is?', zei het Groene-commissielid Ströbele.

De commissie moet onderzoeken of beslissingen van de regering-Kohl beïnvloed zijn door illegale donaties aan de partijkas van de CDU. Tot nu toe is zij niet ver gekomen, onder andere doordat Kohl op veel vragen weigert te antwoorden. De commissie heeft moeten vaststellen dat in verband met de verkoop van pantserwagens aan Saudi-Arabië van corruptie geen sprake was.

De mogelijkheid om te zwijgen met een beroep op het lopende gerechtelijk onderzoek is nu echter weggevallen. Commissievoorzitter Neumann zei gisteren dan ook dat Kohl opnieuw zal moeten verschijnen. Er is nu geen wettige reden meer om de namen van zijn donateurs geheim te houden. Volgens kringen rond de oud-kanselier wil hij echter niet meer zeggen dan tot nu toe.

Theoretisch zou hij dan in hechtenis kunnen worden genomen. Commissielid Ströbele dreigde daar ook mee. Maar in Berlijn geloven maar weinigen dat de SPD de zaak zo op de spits zal drijven. Het wachten is nu ook nog op de uitspraken van kroongetuige Alfred Sirven in het Franse corruptieproces. Sirven heeft vermoedelijk namens Elf-Acquitaine steekpenningen aan Duitse politici betaald.

Als ook dat spoor doodloopt, lijkt Kohl relatief ongeschonden uit de zwartgeld-affaire te voorschijn te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden