Kohl huurt 'Rambo' Tiedje in

'U mag driemaal raden wie deze man is. Is hij de nieuwe kastelein van restaurant Bella Italia, de tapijthandelaar die driemaal per jaar zijn waren wegens bijzondere omstandigheden supervoordelig aanprijst of is hij woordvoerder van de Duitse regering?'..

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Onder dit lijstje had de krant de onvoordeligste foto afgedrukt van Peter Hausmann, inderdaad woordvoerder van Kohl. Het was september 1997 en uit steekproeven was gebleken dat de bevolking nog nooit van de man met de zwarte reuzensnor had gehoord. In tegenstelling tot zijn vele voorgangers bleef staatssecretaris Hausmann vanaf zijn benoeming in 1995 altijd op de achtergrond en wist hij zelden wat er in het regeringscentrum aan de hand was. Precies zoals Kohl het wenst, werd gefluisterd. Onder aanvoering van Bild en de Süddeutsche Zeitung werd de jacht geopend.

Het duurde tot gisteren: kanselier Kohl ontsloeg zijn woordvoerder, zijn zesde sinds 1983, op staande voet. Zijn opvolger heet Otto Hauser.

Het ontslag van de 'Regierungssprecher', vier maanden voor de Bondsdagverkiezingen, duidt op nervositeit in het regeringskamp. Voor de campagne heeft Kohl vuurwerk nodig, mensen die zijn beleid van de afgelopen zestien jaar met verve verkopen.

Speciaal campagne-adviseur van Kohl wordt Hans-Hermann Tiedje, oud-hoofdredacteur van Bild en bekend als de Rambo van de Duitse journalistiek.

Pikant is dat Tiedje zelf bij Bild de laan uitvloog, omdat hij het had aangelegd met de kanselier persoonlijk: in 1991 had hij een foto van Kohl geheel overdwars op de voorpagina van het boulevardblad afgedrukt met als titel: 'Der Umfaller'. Kohl was naar Tiedjes mening 'omgevallen' door tegen alle beloftes in de belastingen te verhogen.

Miljonair Tiedje krijgt hulp van onder meer een andere voormalige Springer-functionaris: Peter Boenisch, Kohls eerste woordvoerder, die kortgeleden bij Bild terugkeerde als columnist met Kohl-vriendelijke teksten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden