Kohl gaat met vijand in zee

Zelfgenoegzaam, vastgeroest aan z'n stoel, provinciaals, beroerde dictie. Veel kan kanselier Kohl worden verweten, maar niet dat hij haatdragend is....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Späth werd in 1989, vlak voor de val van de Muur, op een partijcongres van de christen-democraten tegen Kohl in stelling gebracht. Ofschoon de 'eeuwige kanselier' destijds politiek vrijwel was afgeschreven, overleefde hij de putsch. Späth bleef als minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg in de provincie. Tot kort na de Duitse vereniging, toen de premier struikelde over al te innige banden met het bedrijfsleven.

Sindsdien heeft ex-politicus Späth een opmerkelijke carrière gemaakt. Als bestuursvoorzitter van de failliete Oost-Duitse tak van Carl Zeiss in Jena ('Jenoptik') bezorgde hij de kanselier in de voormalige DDR een 'bloeiend landschap'. De fabriek voor optische apparatuur maakt weer winst en is recent door Späth met succes op de effectenbeurs geïntroduceerd. Behalve Jenoptik leidt Späth een veel bekeken talkshow op een van de commerciële tv-zenders. Zijn boeken over de Duits-Duitse vereniging zijn bestsellers.

Met de benoeming van Späth vlak voor de Bondsdagverkiezingen slaat Kohl veel vliegen in een klap. Ten eerste bewijst hij dat zijn concurrent Gerhard Schröder niet de enige is die goede sier kan maken met onverwachte benoemingen. Späth is Kohls antwoord op Schröders schaduwminister van Economische Zaken, de partijloze computerhandelaar Stollmann. Verder moet Späth de Oost-Duitse kiezers overtuigen van Kohls onverminderde inzet voor de door hem beloofde maar nog uitblijvende 'bloeiende landschappen' in de ex-DDR.

Minstens zo belangrijk is het signaal naar potentiële CDU-kiezers: Kohl is ruimhartig en bereid zelfs interne vijanden in te schakelen als het 'goed is voor Duitsland'. Eind deze week, vrijdag, zal Kohl zijn nieuwe adviseur met feestgedruis in Bonn voorstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden