Kohl en Schröder mijden het betere scheldwerk

'High noon in de Bondsdag' beloofden de ochtendbladen. De buurman gaf echter de voorkeur aan grasmaaien. Veel heeft hij donderdag niet gemist....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Schröder weigerde opnieuw inhoudelijk op Kohl te reageren. Wat de Duitse kanselier ook zegt, gisteren anderhalf uur lang, volgens Schröder leeft hij in het verleden en kan slechts één man de verenigde republiek naar de toekomst leiden: Gerhard Schröder. Modern en rechtvaardig zijn de sleutelwoorden. Waar het geld vandaan moet komen, blijft geheim.

Voor het betere scheldwerk, dat menig debat in het Duitse parlement zo levendig maakt, is Kohl noch Schröder de aangewezen persoon. Kohl - het wordt eentonig, maar hij blijft in topvorm - maakte een opsomming van zijn verdiensten in de afgelopen zestien jaar en voorspelde terloops dat de SPD 'uiteraard weer verliest' en in het jaar 2002 Rudolf Scharping voor de tweede maal als kanselierskandidaat in stelling zal brengen. De man die in 1994 op het nippertje verloor, vond het zelf een geslaagde grap.

Schröder stelde voor 'het verleden te vergeten' en uitsluitend naar de toekomst te blikken. Zijn grootste verwijt is 'de sociale splijting van de samenleving' die de huidige regeringscoalitie op haar geweten zou hebben. Hij bracht weer zijn moeder ter sprake, een Trümmerwitwe, een 'puinhoop-weduwe', die na de oorlog in haar eentje en met weinig financiële armslag het gezin moest opvoeden. Dat de regering-Kohl uitgerekend het pensioen van haar en andere armlastige senioren heeft verlaagd, vindt Schröder 'buitengewoon onbehoorlijk'.

Wolfgang Schäuble, de fractiechef van de christen-democraten, en Oskar Lafontaine, partijvoorzitter van de sociaal-democraten, leverden het echte duel. Schröder zal zich daarbij hebben afgevraagd of zijn voorzitter er verstandig aan deed de drie Duitse werkgeverspresidenten uit te maken voor 'het trio asocialen'.

Schäuble noemde het verkiezingsprogramma van de SPD achtereenvolgens 'roverswerkstuk', 'puinhoop' en 'een opeenstapeling van rekenfouten'. Hij verlangde excuses van Lafontaine. De werkgevers zelf protesteerden eveneens en herinnerden kanselierskandidaat Schröder fijntjes aan zijn voornemen om direct na de door hem gewonnen verkiezingen een Verbond voor Arbeid te stichten, breed en permanent overleg tussen regering, werkgevers en vakbeweging.

Lafontaine, kanselierskandidaat uit 1990, deed zijn gewraakte uitspraak de voorgaande dag, toen hij als eerste vertegenwoordiger van de oppositie het tweedaagse begrotingsdebat mocht openen. Het cijferwerk over 's lands schatkist in 1999 verdwijnt ongeacht de verkiezingsuitslag na 27 september in de prullenmand, maar vormde een goede aanleiding voor de laatste afrekening.

Per saldo won de coalitie van CDU/CSU en FDP op punten. Niet in de laatste plaats door handig gebruik te maken van de groeiende kritiek in de Duitse en buitenlandse media op Schröder. De kandidaat (volgens Die Zeit een 'anti-visionair') ligt in de peilingen echter nog steeds vooraan, al slinkt zijn voorsprong gestaag.

Spannend wordt de komende weken de invloed op de stemming van 'Kohls laatste kogel', zoals Die Woche gisteren de nieuwste campagnemunitie van de kanselier noemde: de crisis in Rusland.

Schröder, en hij niet alleen, vinden het 'onverantwoord' dat de CDU de onrust onder de bevolking aanwakkert door te wijzen op het gevaar van een instabiel Rusland. Günter Verheugen, buitenlandexpert van de SPD, hoopt op een averechts effect voor Kohl: 'Zijn adviezen aan Jeltsin hebben blijkbaar niet veel geholpen.'

Een vertegenwoordiger van de Oost-Duitse PDS mocht 's middags voor een vrijwel lege Bondsdag het debat afsluiten met een opmerkelijke uitsmijter. De presidenten Clinton en Jeltsin hebben volgens hem één ding gemeen met kanselier Kohl: 'Alle drie hebben ze een obsceen verlangen naar de macht.' Normaliter zou het de volksvertegenwoordiger een officiële berisping hebben opgeleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden